Kultúra

Török Kulturális Fórum 2015.

Írta: Artus
Saját kultúránk megismerésének egyik formája, hogy megismerünk más kultúrákat, s annak tükrében tekintünk (vissza) sajátunkra. Ehhez időről-időre át kell lépnünk az általunk jól ismert kultúra küszöbét.

Kompánia Színházi Társulat- Artus Stúdió- Trabzon State theatre együttműködése

 Kultúrák metszéspontján

Saját kultúránk megismerésének egyik formája, hogy megismerünk más kultúrákat, s annak tükrében tekintünk (vissza) sajátunkra. Ehhez időről-időre át kell lépnünk az általunk jól ismert kultúra küszöbét. A színházi kutatómunka során a színházi antropológia nyújt tudományos keretet. A kultúra minden eseményét összefüggésbe hozza megváltozott helyzetével, azok újraszerveződésével és decentralizációjával, az ember képzetének újragondolásával, érzékelésünk relatív és kulturálisan meghatározott voltával. A Kompánia Színházi Társulat munkássága ebben a szellemben folyik, külföldi útjaink, valamint nemzetközi hálózatépítésünk fókuszában a megismerés és megismerhetőség áll.

A színházi fesztiválok – minőségtől függően – sűrítetten tartalmazzák a világ kultúrájának színházban hordozott lenyomatát. Kivételes találkozási lehetőségek, kulturális metszéspontok.

Előzmények/török-magyar együttműködés 2010-2015:

International Black Sea Theatre Festival

277_l (1)

A 2006 óta működő trabzoni nemzetközi színházi szemlén, több mint 75 különböző társulat vett részt eddig a világ legkülönbözőbb részeiről. A fesztivál célja, hogy a részt vevő rendezők, színészek és színházi szakemberek között megindítson egy fajta színházról való párbeszédet, melyen keresztül közelebb juthatunk (akár földrajzi akár elméleti értelemben) távolabb álló hagyományok és kultúrák megismeréséhez.

2010–ben vettük fel először a kapcsolatot a Török Kulturális Minisztérium és a Trabzoni Állami Színház által évente megrendezett Nemzetközi Fekete-tengeri Színházi Fesztivállal.

2011­ben Don Perlimplin és Belissa szerelme a kertben (F.G. Lorca) című előadással vettünk részt a Blacksea fesztiválon, és megismerkedtünk a fesztivál szervezőivel. A közreműködés több szempontból is eredményesnek bizonyult.

Egyfelől Törökország földrajzilag és kulturálisan is Európai és Ázsia határán fekszik, emiatt különleges kutatási terület és stratégiai pont. Másfelől a Trabzon State Theatre stábjának kapcsolati hálója és kiemelkedő szakmai felkészültsége teszi őket fontos partnerré. Nekik köszönhetően ismerkedhetett meg a társulat számos török zenésszel, és színésszel, akik az évek folyamán csatlakoztak a Back to babylon nemzetközi stúdióhoz.

P1020558

Euro-Ázsia program

2009-ben olyan hosszútávú és sokrétű művészeti együttműködés alapjait fektettük le a keleti partnereinkkel, amely olyan kortárs és aktuális kérdésekkel foglalkozik, mint nemzeti és Ázsiai identitás, és a Kelet-Nyugat viszony újradefiniálása, a két kultúra közti párbeszéd serkentése.

Thai Kulturális Fórum 2012

A thaiföldi Moradokmai Színházi és Nevelési Központ 9 művésze a Kompánia meghívására Budakeszire látogatott. Személyükben először szerepelt thai művészeti csoport Magyarországon. A Thai Fórum 5 hetes összművészeti fesztiválként színház–, tánc-, zene-, nevelési-, és gasztro programjaival minden korosztályt megszólított.

Koreai Kulturális Fórum 2013

A Dél-kelet Ázsia program folytatásaként, társulatunk a Dél-Koreából érkező Art 3 Theatre és a nemzetközi hírnévnek örvendő Noreum Machi New Wave Korean Music Ensemble tagjait látta vendégül. Az együttműködés 2 hetes összművészeti fesztiválként színház–, tánc-, zene-, és gasztro programjaival minden korosztályt megszólított.

Lengyel Kulturális Fórum 2014      

             A Kompánia Színházi Társulat a sikeres thai (2012) és koreai (2013) nemzetközi kulturális fórum hagyományát követve tavaly az egyik legrégebbi partnerét, a lengyel Egy Vers Színházát hívta meg.     A lengyel hétvége során egy szcenográfiai kiállítás megnyitón, három szerzői előadáson és rendhagyó Kérész Művek performanszon vehettek részt az érdeklődők.

TÖRÖK KULTURÁLIS FÓRUM 2015

A Török kulturális Fórum három lépcsőfokból álló sorozat, mely fő programjaként tervezzük a legújabb nemzetközi Kérész művek megszervezését az Artus stúdióban, valamint török-magyar koncert színházat (közreműködik az Angara Projekt zenei műhely), és török zenei workshop megrendezését. Az őszi, háromnapos rendezvény tematikus előtanulmányként is szolgál a nagyobb léptékű 2016-ra tervezett Hatice Meryem kortárs török írónő ihlette Férjeken át c. új színházi bemutatónkat illetően.

  • Török – Magyar Kérész Művek

hely-specifikus performansz

 Kompánia 2010 óta közreműködik az Artus stúdió által létrehozott Kérész Művek c. performansz-kocsma sorozatában, amely egy adott témára, mindig új, egyedi, és megismételhetetlen eseményt hoz létre. 2014 során a NŐI KÉRÉSZ – ben valamint az EXILE c. piknik-kérészben működtünk együtt, amelyben a zsámbéki Színházi Bázis tereinek lehetőségeit kutattuk fel különböző vizuális, zenei és színházi akciók formájában. A sikeres thai /2012/, Koreai /2013/ és lengyel /2014/ Kérész Művek után, idén török – magyar művészeti párbeszédre fókuszálunk.

P1020548 

Koncertszínház

Angara projekt – a Kompánia Színházi Társulat színész zenekara és török vendégművészek közös koncertje

A Kompánia Színházi Társulat színházi munkája során nem szab műfaji határokat a zene-tánc- képzőművészet és médiaművészet között. Ugyanez a gondolkodásmód jellemzi a Kompánia alkotóiból Lukács László vezetésével létrehozott zenekart: a színház és zene egyenrangúságára való törekvés. A koncertek dramaturgiával, a zenészek karakterrel, a dalok összefüggő szövettel rendelkeznek. Az egységben való gondolkodás a zenei stílust is meghatározza. Autentikus népzene és jazz, világzene és blues, sanzon és sirató mind a zenei (művészeti) kísérletező kutatómunka eredményei. A zenei sokszínűség megvalósulása érdekében az Angara egy nyitott műhelyként működik. Csomópontként funkcionál, kulturális epicentrum, hiszen koncertjei nyitottak, rendszeres tagjain kívül szinte mindig hallhatóak vendégelőadók. A meghívott művészek köre széles, utazásai során a helyi zenészekkel és előadókkal ad közös koncertet. A zenekar játszott dél-indiai énekmondó asszonnyal, thai xilofon művésszel, magyar szájharmonika művésszel, világhírű magyar szaxofonművésszel, tamil mrdangással, szlovák dzsembe együttessel, magyar sámán asszonnyal, koreai dobosokkal, lengyel harsonással. Legutóbbi török útja során Trabzonban nagysikerű koncertet adott török derbukásokkal, hegedűssel és énekesekkel. A közös zenei hagyományok kutatása török-magyar viszonylatban különösen fontosak a társulat munkájában.

Az egyedülálló koncert-színházi eseményen számos meghívott magyar zenészek mellett (Kiss Krisztián szaxofon művész, Porteleki Áron dobos), három török zenész is közreműködik, a Kompánia szervezésében.

  • török-magyar zenei workshop

 A magyar népzene ma legszélső, idehajlott ága a nagy ázsiai zenekultúra évezredes fájának, mely Kínától Közép-Ázsián át a Fekete-tengerig lakó különböző népek lelkében gyökeredzik.”

A Kompánia kezdeményezése a magyar – török zenei együttműködések elősegítését, egymás kultúrájának megismerhetővé tételét tűzte ki célul. A workshop során a keleti és a nyugati, a tradicionális és a modern művészet lép párbeszédbe egymással. A zenei műhely részeként sor kerül például egy török népdal és a hozzátartozó, zenei rokonságot mutató magyar népdal összehasonlí-   tására és feldolgozására, valamint a résztvevők megismerkedhetnek Törökország különböző ritmus hangszereivel és harmóniavilágával.

 

 

 

 

 

 

A szerzőről

Artus

2 hozzászólás

  • It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!
    [url=http://bbs.dhbqcw.com/forum.php?mod=viewthread&tid=26821]dragonSr [/url]

    • Hey, thank you very much! We greatly appreciate your helpful comment.