Kultúra

Magyar Brand lett és Prima Primissima díjat nyert a Fonó

Van, amikor minden bejön. A Fonó Budai Zeneháznak a 2015-ös év nyerő éve volt. Beérett az elmúlt 20 év, és a kerek születésnapját ünneplő Fonó November végén elnyerte a MagyarBrands címet , majd mindezt megfejelte December 4-én azzal, hogy elhozta a Magyar népművészet és közművelődés kategóriában a Prima Primissima díjat is.

Nyugodtan lehetünk elfogultak. Egyszerűen szeretjük a Fonót, és mióta jelölték a Prima Primissima díjra, szorítottunk és izgultunk, hogy nyerjék meg, pusztán azért mert megérdemlik. No nem, mintha a többi jelölt nem érdemelte volna meg, de bevallott elfogultságunk és szimpátiánk okán biztosak voltunk benne, hogy meglesz. (Persze mivel össze is vagyunk bútorozva a Fonóval, vagyis a Civil Rádió adásai éppen a Fonó Zeneházból indulnak útjukra a hallgatói fülek irányába, így elfogultságunk gondolom teljesen érthető.)

A 2015-ös év ősze maga a megdicsőülés a Fonó Budai Zeneház számára. Kezdődött mindez szeptemberben, mikor a 20. születésnap okán elindult az ünnepi évad az ehhez méltó programsorozattal. A “Kapunyitási panic” címmel megrendezett összművészeti fesztiválonl a Fonó a huszadik és az Artus a harmincadik  születésnapját ünnepelte koncertekkel, kiállítással és a közönséggel közös tortázással. Cikkek garmadája született a jubiláló világzenei és népzenei központról; jött a Prima jelölés és készülődés; aztán, mintha pont nekik szánták volna, idén éppen Budapesten rendezték meg a Womexet, a világ legnagyobb világzenei vásárát; majd november végén a a Fonó Budai Zeneház márka elnyerte a MagyarBrands címet; s végül az egész évre feltette a koronát a Prima Primissima, vagyis a műfaj legek legje címe.

ebből lett a nagyterem

ebből lett a nagyterem

pajta 95

A pajta 1995

 

 

 

 

 

Nézzük először, mit is jelent a MagyarBrands cím! A Magyar Brands program olyan magyar vonatkozású márkákat díjaz immáron hatodik éve, amelyek a magyar vállalkozások méltó képviselői hazánkban – és közülük nagyon sokan, így a Fonó is – hazánkon kívül is. A díjazottak kiválasztása hét szakmai szempont alapján több körös zsűrizéssel történt.

“A MagyarBrands-díjazott márkákhoz kapcsolt értékek – ismertség, kedveltség, megbízhatóság – olyan kézzelfogható előnyöket jelentenek a partnerek számára, amelyek az eredményes munka folytatásának fontos biztosítékai.”

A Fonó Budai Zeneház nemcsak mint kulturális tér, koncert- és táncházi helyszín, több fesztivál szervezője, hanem mint az ország és a regió első számú nép- és világzenei “WOMEX Top Label” kiadója is beírta magát a köztudatba. Az idén húszéves Fonó szeptembertől egészen december végéig ünnepli jubileumát Fonó20 sorozatával, amelyben többek között olyan neves előadók szerepelnek mint Herczku Ágnes, Pál István Szalonna, Harcsa Veronika vagy a tuvai Hunn Huur Tu torokénekes együttes.

Táncház a Fonóban

Táncház a Fonóban

20 évig talpon maradni, és nemcsak talpon maradni, de folyamatosan fejlődni, egyre több és többféle programot szervezni egy magánfenntartású nonprofit vállalkozásnak nem egyszerű mutatvány egy olyan társadalmi közegben, mikor a kultúra támogatása évről évre csökken.

A Fonó egy igazi szerelem gyerek. Lukács József, sikeres vállalkozásának köszönhetően, 1995-ben létre hozta az akkor igencsak elhanyagolt állapotban lévő épületből a város mára egyik legnépszerűbb zenei központját. A kezdetekben főleg akusztikus zenei produkciókat befogadó Fonó egyre inkább a népzenei és néptánc produkciók, táncházak, később a világzene otthonává lett, de rendszeresen zajlanak itt jazz koncertek és fesztiválok, művészeti műhelyek. Évente kb. 80 koncert, 80 táncház, 15 zenei album, 3-4 fesztivál születik a Fonóban.

A Fonó nemcsak koncerttérként, de valódi közösségi házként is működik. Próbahely és találkozó hely, kulturális közösségek befogadó- és gyűjtőhelye. rendszeresek a kiállítások gyerekprogramok, ringatók, de ha Tai chizni van kedved, azt is megteheted.

büfé2 kész 95

A Fonó lemezkiadói tevékenysége is hiánypótló a magyar népzene világában. Eddig több mint 200 lemezt adtak ki , s kiadványaik rendszeresen szerepelnek az európai világzenei rádiós lejátszási listákon. Pl. a WOMEX Top Label listáján egyetlen kelet- és közép-európaiként található a Fonó. Így aztán nem véletlen, hogy a már említett októberi magyarországi Womwexen, a legrangosabb világzenei vásáron, az expot megelőző 0. napon nép- és világzenei ‚showcase‘ (bemutatkozó) koncerteket tartottak a zeneházban, ahol a szakmai zsűri által kiválasztott tíz hazai zenekarnak volt lehetősége arra, hogy bemutatkozzon a nemzetközi promoterek, fesztiváligazgatók előtt.

A Fonó küldetésében fontos szerepet játszik a népzenei és a néptánc képzés, a hangfelvételek rögzítése, a fesztiválokon való részvétel, a hagyományőrzés, a kortárs produkciók felkarolása, a népzene és világzene terjesztése .

Mindennek egyenes és logikus következménye volt a Prima Primissima jelölés. A Fonó Budai Zeneházat Népművészet és közművelődés kategóriában lett Prima Primissima díjas, mivel “az elmúlt 20 év alatt mindvégig megőrizte eredeti küldetését: a közös gyökereinkből táplálkozó magyar és határon túli népzenének és néptáncnak, az (etno)jazz és világzenei irányzatoknak a bemutatkozási lehetőségéért a hagyományok és az értékteremtés felkarolása miatt”.

Az biztos, hogy a Prima Primissima díj jó helyre került a Fonó Budai Zeneházhoz. Gratulálunk!

Persze az élet nem áll meg, a történet folytatódik. További remek koncertekkel, izgalmas programokkal és zenei csemegékkel.

S már nyakunkon 2016., s a 21. születésnap.

Fotók: Rádl Zoltán, Török Ferenc

Nyitó fotó: Kende Tamás

A szerzőről

Görög Mása

Kommunikációs szakértő, újságíró, a Civil Rádió szerkesztő - műsorvezetője, a civiltavasz.hu felelős szerkesztője, a Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriumának elnöke