Kultúra

VLADA RALKO: LVIV DIARY – rajzok a háborúból

Vlada Ralko ukrán festőművészt hazájában és külföldön is az egyik legnagyobb hatású ukrán alkotóként tartják számon. A Lviv Diary – rajzok a háborúból című kiállítását 2022 május 5-én 18.00 órakor a művész jelenlétében nyitotta meg György Péter esztéta, egyetemi tanár. A kiállítás 2022. május 17-ig tekinthető meg a Kahán Art Spaceben: Budapest, 7. kerület, Nagy Diófa utca 34.

 

Vlada Ralko ukrán művész képe

Vlada Ralko ukrán művész képe

 

Vlada Ralko 1969-ben született Kijevben. A Tarasz Sevcsenko Művészeti Iskolában tanult, majd a Nemzeti Képzőművészeti és Építészeti Akadémián szerzett diplomát 1994-ben. Hagyományos műfajokban alkot, főleg rajzol azonban gyakran publikál a mindennapi élet eseményeire rendkívüli művészi és erkölcsi tartással reflektáló írásokat is. Legjelentősebb munkája a Majdan téri tüntetések idején kezdett és azóta folyamatosan tovább alkotott Kijev Diary, amit a legfontosabb kortárs ukrán művészeti alkotások élén tartanak számon.

Vlada Ralko munkáit hazáján kívül is számos rangos kiállítóhelyen mutatták be, többek között a New York-i Lincoln Centerben, Miami Beach-ben, a Dallas Art Fair-en, valamint jelentős németországi és osztrák galériákban. Magyarországon most mutatkozik be először a Kahan Art Space-ben.

Amikor 2022 februárjában az oroszok Kijevet támadták, Vlada Ralkonak és festőművész férjének,Volodymyr Budnikovnak el kellett hagynia a várost. Ezután Lvivben éltek és alkottak menekültként. Vlada Ratko Kahán Art Spaceben kiállított művei is Lvivben készültek, a Kijev Diary folytatásaként Lviv Diary címmel. Miután Lvivben is ellehetetlenült a helyzet, néhány napja tovább menekültek Németországba, ahol ideiglenes tartózkodási engedély megadására várnak.

Vlada Ralko munkái jelenleg is szerepelnek a Velencei Biennál Last Minute Ukraine kiállításán. Szakmai kritikák szerint „rajzai megdöbbentően közel hozzák a hazájában zajló targédiát.”

Vlada Ralko a Kahan Art Space kiállításának bevezetőjeként ezt írta a jelenlegi helyzetről:
„…A gondolatok helyébe propagandaszlogenek lépnek, amelyek megkönnyítik az ukránok embertelen és szadista népirtását. A művész dolga a saját nyelvén beszélés és a felszólítás is. Ezeket a rajzokat a háború alatt készítettem, mert nem akarok néma lenni.”

Vlada Ralko budapesti kiállításán a művész 64 rajzát mutatják be. Mivel menekülése során csupán néhány művét tudta magával vinni, ezért különösen fontos, hogy a Kahán Art Space kiállításán öt eredeti, a bombázások idején készített alkotása is látható. A többi munka kiemelkedő minőségű digitális glicée print, amiből egy-egy példány készült és Vlada Ralko saját kezűleg szignálta valamennyit. A képek a kiállítás során megvásárolhatóak, az értük befolyt pénz Vlada Ralko azoknak az ukrán aknamentesítő önkénteseknek ajánlja fel, akik az orosz agresszorok által hátrahagyott aknáktól tisztítják meg Ukrajna földjét.

 

Vlada Ralko ukrán művész képe

Vlada Ralko ukrán művész alkotása

 

A szerzőről

Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós.
Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett: a "Tiszta víz mozgalom" facebook - csoport vezetője. Írásai megjelentek a Népszavában, és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a Litera.hu, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a Demokrata.info-n, a PR. Heraldban, az Amerikai Népszavában, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon. Holokauszt túlélő szülők gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.