Generációk Kultúra

ISTEN VELED, NADJA!

Nadja Massun fotó
Bojár Iván András művészettörténész, író búcsúzik a 2022. május 10-én elhunyt Nadja Massun fotóstól.  
Eltávozott ebből a földi életből, amit lenyűgözve, szelíd és makacs figyelemmel csodált. Ebből a lenyűgözöttségből rendkívül sokat adott át nekünk, akik nyomonkövettük az életét. Kiváló fotós volt. Mexikói fotós, de azt hiszem magyar fotós is.
Nadja Massun mexikói fotós

Nadja Massun mexikói fotós

Izgalmas soknemzetíségű, kontinenseken átívelő családot kapott és csodálatos lányokat hagy most maga után. És itthagy egy különlegesen értékes életművet, amiről 2019-ben, amikor a Capa Központban rendezett kiállítását megnyitottam, az alább csatolt szöveget írtam. A szöveg mellett a kiállítás képei is megtekinthetők, hogy aki nem ismerte, vagy nem eléggé, többet megtudhasson erről az elegáns, finom lényről. Hihetetlenül kemény csatát folytatott a betegséggel, amely végül legyőzte Nadját. Még nem lehet fölfogni, hogy vége. Lagutóbb, ahogy latin életformájához illik, görbe estén jártuk végig Pest galériáit, kocsmáit. Apró gép volt vele. Akkor is figyelt, nézett, dolgozott.

Különös hiba, vagy épp hogy jótétemény a rendszerben: halála után két nappal, holnaptól, nagy összegző kiállítás mutatja be életművét a hatalmas Mexicóváros közepén lévő nemzeti fotográfiai múzeumban. A megnyitó gyászestté alakul, ez elkerülhetetlen. A tárlat címe: Encuentros afortunados, vagyis szerencsés találkozás. Hónapok óta drukkoltunk neki és családjának innen a távolból. Végtelen elkeserítő, hogy pár óra óta hiába. A mi földi értelmezésünk szerint. Egyetemes értelemben, ő egy szerencsés égi találkozás részese immár.

A szerzőről

Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós.
Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett: a "Tiszta víz mozgalom" facebook - csoport vezetője. Írásai megjelentek a Népszavában, és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a Litera.hu, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a Demokrata.info-n, a PR. Heraldban, az Amerikai Népszavában, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon. Holokauszt túlélő szülők gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.