Kultúra

Jurányi latte – Kulcsár Viki és Tabajdi Györgyi

Mese habbal címmel decembertől családbarát programsorozat indul szombatonként a Jurányiban. Az elsőt  december 19-én szervezik, mikor Karácsonyváró Murival várják a kicsiket – nagyokat egy jó kis délelőtti családi együttlétre. A két ötletgazdával Kulcsár Vikivel és Tabajdi Györgyivel Antal Kaludia beszélget.

P1180472

 Antal Kaludia: Györgyi, a férjeddel, Levivel a Jurányi szomszédságában laktok, és a ház megnyitása óta rendszeresen találkoztunk veletek a programjainkon. Mi az, ami ennyire megtetszett nektek a Jurányiban?

Tabajdi Györgyi: Minden, ami egy kilométeres körzeten belül van, az jó – persze szoktunk azért szelektálni is! A gyerekek mellett nagyon nehéz volt megoldanunk, hogy eljárjunk színházba, a Jurányiba viszont épp amelyikünk ráért, egyszerűen csak átsétált megnézni egy előadást. A gyerekprogramoknak pedig mondanom sem kell, mennyire örültünk: hétköznap táncórákra vittük a gyerekeket, hétvégenként pedig együtt nyomoztunk a Parányival. Nagyon örülünk, hogy végül nem egy hostel lett a Jurányi iskolaépületéből.

A.K.: Az idei évadtól Györgyi már a FÜGE új munkatársa. Hogyan jött a közös munka ötlete?

Kulcsár Viki: A szakmai együttműködésünk a Szamárfül Projekttel kezdődött, Györgyi volt a szervezője a csapatnak, akik ma már rendszeresen játszanak nálunk gyerekelőadásokat. Idén nyáron pedig eldöntöttem – részben családi okokból is – hogy szeretnék nyitni a családbarát profil felé is, és azt láttam Györgyin, hogy ő is igényes és színvonalas kulturális programokat szeret kínálni a gyerkőcöknek, így elkezdtünk közösen ötletelni a Jurányi gyerekprogramjain. Az egyik nagy feladatunk az, hogy a házon belüli 0-14 éves korig szóló sok-sok programot egy csokorba gyűjtsük és egységesen kommunikáljuk a vendégeknek, másrészt pedig, hogy színesítsük az ennek a korosztálynak szóló programkínálatunkat.

A.K.: A programok kitalálásakor gondolom kiinduló pontként szolgálhatott, hogy mi az, amiből hiány van a környéken.

Györgyi: Részben így jött a Mocorgó ötlete is: egyrészről alig akad 3 éves kor alatti gyerekeknek szóló program Budán, másrészről az elmúlt évben a házból sokaknak született gyerekük, akik most szeretnének visszamenni dolgozni, és valahogy úgy megoldani a gyerekfelügyeletet, hogy az ne csupán a bölcsődét jelentse. Erre kínál megoldást a Mocorgó, akik a megőrzés mellett különböző foglalkozásokat is tartanak.

A.K.: „Házon kívüli” gyerekek is járhatnak a Mocorgóba?

Viki: Ahogy a többi program, úgy a Mocorgó is teljesen nyitott, bárki csatlakozhat. A gyerekprogramok kitalálásánál azt is szem előtt tartottam, hogy ne csak családbarát ház, hanem családbarát munkahely is legyünk, ezért különösen fontos számomra a Mocorgó létrejötte.

A.K.: Decembertől a Családbarát Jurányi egyik állandó programsorozata a Mese Habbal lesz. Kitől származik a név?

P1180461

Györgyi: A FÜGE irodában sokat gondolkoztunk, hogy mi is legyen ennek a sorozatnak a neve, a felmerülő ötleteket pedig a kislányomon teszteltem, aki szinte az összes verziót leszólta, hogy ez mind hülyeség és felvetette, hogy miért nem lesz inkább Mese Habbal.

Viki: Nekem azért is tetszett meg ez a név, mert valami olyat kerestünk, ami kifejezi a program kulturális és gasztro oldalát is. A mese az élményre utal – ami lehet színházi előadás, vagy épp kézműveskedés – a hab pedig minden más, ami erre rárakódik: kávézás a teraszon, amíg a gyerekek a Muki Házban rosszalkodnak, egy jó könyv elolvasása a kávézóban a Hencsergő mellett, vagy épp közös társasjátékozás, ping-pongozás.

Györgyi: A Mese Habbal mindig egy jeles naphoz fog kötődni, ebben az évadban négy programot tervezünk a Karácsonyhoz, a Farsanghoz, a Húsvéthoz és a Gyereknaphoz kötődően. December 19-én Karácsonyváró Murival várjuk a családokat, lesz játszószoba a Mocorgóval, ajándékkészítés a Parányi Műhellyel, gyerekelőadás és (garázs)vásár.

Antal Klaudia

 

MESE HABBAL – december 19. program:

9.30 – 13.00 Játszószoba gyerekfelügyelettel a Mocorgóban (folyamatos érkezéssel)

Kalimpa vezetésével indulhatunk útra a képzelet világában sok zenével, mesével és mozgással. 1 – 5 éves korig ajánlott!

9.30 – 13.00 Vásár: társasjátékok, könyvek, ruhák, kiegészítők, édességek

Minden, ami gyerek, szuper könyvek, társasok, színes pöttyös-csíkos cukiságok, gondosan megtervezett ruhák, finom kézműves csokik.

9.30 – 13.00 Garázsvásár: megunt játékok, könyvek és kinőtt gyerekruhák csereberéje

10.00 -11.00 Szamárfül Projekt: Brub, egy zokni akinek párja nincs (gyerekszínházi előadás)

11.00 – 12.00 kézműveskedés, ajándék készítés a Parányi Műhellyel

12.00 – 13.00 család és pénztárca barát menük a Jurányi Suterénben

 

A szerzőről

Jurányi Ház