Kultúra

LMBTQ felolvasó maraton a Centrál Színházban!

Az irodalmi est apropóján színészek, írók és költők LMBTQ emberek állampolgári és párkapcsolati jogaiért állnak ki. Napjainkban különös szükség van rá, gondoljunk csak az utóbbi napok eseményére az élettársi kapcsolat jogi szabályozásának ürügyén. Az est egyik fő támogatójával, Nádasdy Ádámmal Németh Tamás beszélgetett a Civil Rádió Reggelijében.

„Valamikor a kilencvenes években egy színházrendező barátommal felkért minket az egyik egyetem, hogy beszéljünk a melegségről, persze személyes érintettségünk okán…”*

Az azóta eltelt idő nem hogy pozitív változást idézett volna elő a társadalom viszonyulásában, éppen ellenkezőleg, folyamatosan mélyülő tendenciát tapasztalunk.  „A legijesztőbb, mikor úgy teszünk, mintha nem lennénk a világon” – mondja Nádasdy Ádám, aki évek óta kiáll az LMBTQ– jogokért. A május 9-ei felolvasómaraton egy újabb kísérlet arra, hogy az emberek általános attitűdje megváltozzon, s szépen lassan elérjük, hogy természetessé váljon a másság elfogadása.

A Centrál Színház színpadán egymást váltják az ügyet támogató színészek előadásai, akik homoszexuális színészek által írt szövegeket olvasnak fel. Az irodalmi műsor Nádasdy szerint olyan, mint egy szertartás, melynek során közelebb kerülnek hozzánk olyan kérdések, mint amilyen például a Vastagbőrű mimózában is megfogalmazódtak:

 *(…) A szép számú, főleg fiatal közönségnek elmondtuk, hogy nekünk a férfiakkal való kapcsolat ugyanolyan természetes (és szexuálisan kielégítő), mint a heteróknak a heteroszexuális kapcsolat. Érdeklődéssel hallgattak, majd egy fiatalember jelentkezett: „Jó, értjük, hogy így is lehet élni; de nem hiányzik a szerelem?” Csak hüledezni tudtunk: ennyire nem értjük egymást? A közönség ugyanis nem nevetett, hanem bólogatott: milyen jó kérdés, mi is ezt kérdeznénk. Mit tehettünk: elmagyaráztuk, hogy nálunk is van szerelem, sőt – tettük hozzá önérzetesen – nálunk van csak igazán. Hogyhogy?, mondták furcsálkodva. Hát úgy, mondtuk, hogy teher alatt nő a pálma: a meleg szerelem útjában sokkal több akadály áll, és – mint olvasmányainkból is tudjuk – ez csak növeli a szerelem hőfokát” – részlet *Nádasdy Ádám: A vastagbőrű mimóza könyvéből.

A szervezők évről évre nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy fontos társadalmi ügyeket vállaljanak fel az elfogadás és a tolerancia jegyében. Az estet barátként és íróként támogatja: Nádasdy Ádám, Szvoren Edina, Bán Zsófia, Gordon Agáta, Dunajcsik Mátyás, Gerevich András, Follinus Anna, Kiss Tibor Noé, Tóth Krisztina.

Hallgassátok Nádasdy Ádámot, aki személyes kiállásával évek óta hozzájárul a helyzet jobbításáért!

A szerzőről

Civil Rádió