Kultúra

Világsztár művész kiállítása nyílt meg Szentendrén

Aki azt hiszi, hogy csak Budapesten történnek dolgok, annak tessék, itt van ez: Chiharu Shiota nemzetközi szinten is menő művész, de annyira, hogy a 2015-ös Velencei Biennálé japán pavilonjába készített Emlékeső című installációját több szaklap is az év legjobbjának választotta. Szentendrén még pont a megfelelő időben csaptak le a Berlinben élő japán művészre, akkor, amikor már ismert volt, de egyetlen pillanattal azelőtt, hogy a velencei installáció miatt a mennybe ment volna, szóval Szentendrén már egy világsztár kezdte meg a munkát. Azóta viszont annyi helyre hívják, hogy nyilván esélytelen lenne megszerezni.

Chiharu Shiota legtöbbször valamilyen személyes tárgy köré rendezi a kiállításait, és így van ez most is: az volt a terve, hogy 15 ezer kulcsból szerkeszti meg a szentendrei installációt, amihez gyűjtést rendezett Magyarországon, a felhíváshoz még mi is csatlakoztunk. Megmondom őszintén, amikor a Facebookra kiraktuk a linket, elég szkeptikus voltam azzal kapcsolatban, hogy összejön-e a szükséges darabszám, de végül 22 ezernél állt meg a számláló, iszonyú lelkes volt a hazai közönség.

A művész aztán fogta a kulcsokat, felfűzte őket piros fonalra, és kész is volt a kiállítás, amit elég menő performanszok között nyitottak meg (…) Szentendrén az eső ellenére is rengeteg ember előtt.

Nagy nehezen azért be lehetett jutni a kiállítótérbe, hogy ott megnézd Shiota művét. Van egy rakás értelmezési tartomány, ahová be tudod tuszakolni a jelenséget, a kulcs ugye a bizalom jele, a piros fonal a véré, az életé, az emberek bizalmi kapcsolatban állnak egymással, az installáció remekül mutatja be a társadalom szerkezetének bonyolultságát, ritmusát, viszonyrendszereink összetettségét, az emberi kapcsolatokban rejlő izgalmakat.

Miközben bámulod a piros rengetegből előbukkanó 22 ezer kulcsot, egy csomó minden eszedbe fog jutni. Vagy nem, az is lehet, hogy csak megbűvölten nézed majd ezt a rengeteget, akárhogy is, egy nemzetközi szinten is szupermenőnek számító művész izgalmas kiállítása nyílt meg tegnap a Szentendrei Képtárban és a Kmetty Múzeumban. A város amúgy is tök jó hely, eső is lesz, szóval a szabadtéri programoknak amúgy is lőttek, hétvégére remek program kéz a kézben kiugrani a hévvel és jó alaposan megnézni.

Chiharu Shiota – Emlékeső
Szentendrei Képtár
Szentendre, Fő tér 2-5.
Május 12 – augusztus 1.

Képekért és további érdekességekért látogass el az Egy nap a városban-bolgra, érdemes!

Szerző: Magyarósi Csaba

A szerzőről

Egy nap a városban