Kultúra

Keménykötés – Balkáni árnyak nyomán

Mintha nem volna elég izgalom az életünkben, úgy habzsoljuk a thriller, a krimi, a horror filmeket, könyveket. Na jó, nem mindenki. Lehet, hogy Ön nem kedveli a műfajt kedves olvasó, de érdemes tudni, hogy nem véletlen a népszerűség… Három könyv kapcsán beszélgetünk Saródi Szilviával, a Balkáni árnyak szerkesztőjével, Szvetelky Zsuzsanna szociálpszichológus, pletyka kutatóval,  valamint Dr. Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértővel.
Roboz Léna: Balkáni árnyak

Miért, hogy mindent elborít a korrupció, hogy a társadalom lassan teljesen immunis lesz az újabb hírekre, amik a közélet romlottságáról szólnak? Hogy azok, akiknek kezébe tettük az ország irányítását, erkölcsileg lenullázták magukat? Jaj, nehogy már azt higgye kedves olvasó, hogy én a hazai viszonyokról beszélek! Nem, dehogy. Ahogy a könyv Letya nevű kritikusa írja: „…tudjuk, ha egy fikciós történetet hozunk nyilvánosságra, amelyben a neveket megváltoztatjuk és időben eltoljuk pár évvel a valósághoz képest, attól kezdve a szerzőjén nincs fogás. Hiszen nem tényeket közölt, mindössze csak egy történetet tárt a krimit kedvelő olvasóközönség elé.”

Renée Knight: Cáfolat

A következő könyv egy nagyon érdekes problémát vet fel. Ha elkezdenek suttogni valamiről velem kapcsolatban, hogyan védhetem meg magam? Kell erre reagálni, vagy érdemes visszahúzódni? Tegyük fel, hogy van egy titkom, amit szívesen elfelejtenék, de valahogyan kipattant. Hogyan érhető el, hogy ismét a süllyesztőbe kerüljön? Hagynom kell, hogy zaklassanak vélt tetteimért, vagy ki kell állnom magamért? És azok, akik elhiszik rólam a rosszat, és a bajban magamra hagynak nem érdemlik meg a megbocsátásomat? Komoly dilemma. Regényben elbeszélve.

John le Carré: The night manager – Éjszakai szolgálat

A világ leggonoszabb embere, ahogyan egyik áldozata nevezi a világpolgár Ropert-et, a fegyver- és drogkereskedőt. A titkosszolgálat pedig nagyon szeretné levadászni ezt a rosszfiút. Ezért aztán beépíti emberét a szervezetbe, aki szinte mindjárt a leggonoszabb ember bizalmasa lesz. Mi most megtudjuk egy szakértőtől, hogy ez a filmekből, könyvekből jól ismert helyzet, a valóságban hogyan működik. Így juthat a Civil Rádió hallgatója belterjes információhoz.

Hallgassa Ön is a Civil Rádió Keménykötés című műsorának 2016. május 1-jén, vasárnap elhangzott adását, és játsszon velünk! Ha a beszélgetés végén elhangzó kérdésre megküldi a helyes választ, akkor ezzel részt vesz a sorsoláson. A megoldásokat a válaszokatkeménykotes@civilradio.hu címre várom! Tartson velünk!

A műsorokat több évre visszamenőleg is meghallgathatja a rádió honlapján és podcastról is letöltheti.

A szerzőről

Hajós Vera