Kultúra

Keménykötés – A háborús tudósítók nyomában

Ahogy sopánkodva mondani szoktuk, a borzalom beköltözik a vacsoraasztalunkhoz, az esti híradóval együtt. De gondolkodtak már azon, hogy akik mindezt elhozzák, a tudósítók, mit forgatnak közben a fejükben? Valóban megrendülnek, tényleg kockáztatják az életüket, hogy kielégítsék híréhségünket? A Civil Rádió Kemény kötés című műsorában, három könyv apropóján, a tudósítók világát hozom közelebb, beszélgetőtársaim Peiker Éva és Darida Benedek szerkesztő, valamint Kakuk György újságíró.
Frank Schätzing: Breaking news – A Saron-merénylet nyomában

Egy Közel-Keletről tudósító férfi életének hullámvasútjára segíti fel az olvasót Frank Schätzing a Breaking news – A Saron-merénylet nyomában c. regényében. Amikor a könyv főszereplőjét afganisztáni munkája során megismerjük, éppen karrierjének csúcspontján van. De mint a politikai thrillereknél általában, a csúcsról nagyot kell zuhanni, hogy lehessen honnan felállni. Tom Hagen néhány év depresszió után ismét lehetőséget kap, hogy egy titkos és ronda ügyet felgöngyölítsen. De azért a dolog nem ilyen egyszerű. Száz és száz akadályt kell annak legyőzni, aki az izraeli titkosszolgálattal, a vallási fanatikusokkal és a katonasággal szembe merészel menni. Eközben mindenki csak az áhított békét akarja elérni.

Amanda Vaill: Hotel Florida – Igazság, szerelem és halál a spanyol polgárháborúban

A következő könyv nekem sok meglepetést tartogatott. Helyszíne a spanyol polgárháború. Szereplői mind valóságos figurák, a korszak emblematikus alakjai. Elkötelezett baloldali érzelmű emberek. Mindnyájan a demokratikusan megválasztott kormány védelmében, a fasizmussal szemben agitálnak, a személyes benyomás, a tudósítás eszközeivel. És miközben dúl a harc a jó és a rossz között, a világ országai érdeklődéssel figyelik, hogy vajon melyik kerekedik felül?

El Camino de Balkán – Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten

Ez a könyv itt és most történik. A szemünk elött. Elfordíthatjuk az arcunkat, befoghatjuk a fülünket, elhihetjük, hogy a menekültektől félni kell. Ahogyan a szerző írja: „Láttam partra mosott holttesteket, tiznapos gyereket apja kezében egy félig leeresztett gumicsónakból kiszállni, bűnözőket, ahogy átvesznek maroknyi bankjegyeket, földönfutóvá vált embereket a hidegben, műanyag palackokat égetve melegedni, partra úszo menekülteket. Tartottam a karomban átázott gyerekeket. Néha kiestem az objektiv technokrata szerepéből, talán még sírtam is. Közel kerültem ehhez az egészhez, amit menekültválságnak hívunk.”  Eddig az idézet. Ilyenek egy tudósító gondolatai napjainkban?

Ennek a műsornak nem titkolt célja, hogy a könyvek iránt felkeltse az érdeklődését kedves hallgató. Éppen ezért, ha a beszélgetés végén elhangzó kérdésre megküldi a helyes választ, akkor ezzel részt vesz a sorsoláson.

Peiker Éva felelős szerkesztővel beszélgettünk, Frank Schätzing: Breaking news – A Saron-merénylet nyomában c. regényről, ami az Athenaeum Könyvkiadónál jelent meg. Ha szeretne könyvet nyerni, akkor arra válaszoljon, hogy mit ért el Izrael függetlenségének 50 éve alatt egy palesztin pszichológus szerint? Megfejtését a keménykotes@civilradio.hu címre várom.

A Park Könyvkiadó jelentette meg Amanda Vaill: Hotel Florida – Igazság, szerelem és halál a spanyol polgárháborúban c. művét. A könyv szerkesztőjével, Darida Benedekkel beszélgetünk.

Darida Benedek szerkesztővel beszélgettünk Amanda Vaill (vél): Hotel Florida – Igazság, szerelem és halál a spanyol polgárháborúban c. kötetről, amit a Park Könyvkiadó jelentett meg. Ha szeretne könyvet nyerni, akkor arra válaszoljon, hogy mi annak a Picasso festménynek a címe, ami egy város bombázásásnak látványát örökíti meg? Megfejtését a keménykotes@civilradio.hu címre várom-

A Park Könyvkiadónál jelenik meg Kakuk György: El Camino de Balkán. – Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten. c. műve. A könyv szerzőjével, Kakuk György újságíróval beszélgetünk.

Kakuk György szerzővel beszélgettünk El Camino de Balkán. – Menekültként a Nyugat-Balkánon és a Közel-Keleten c. könyvéről, amit a Park Könyvkiadó adott ki. Ha szeretne könyvet nyerni, akkor arra a kérdésre válaszoljon, hogy miért pont Idomeni volt az első pont, ahol csatlakozott a menekültekhez? A válaszokatkeménykotes@civilradio.hu címre várom.

A könyvekből Szabó Zoltán olvasott fel szemelvényeket. A zenéket Cserháti Ákos válogatta.

Ön a CR Keménykötés c. műsorának egy részletét hallgathatja meg a következő linken. Amennyiben szívesen hallgatna könyvekről hasonló beszélgetést, akkor keresse és hallgassa a CR Keménykötés c. műsorát.

A szerzőről

Hajós Vera