Kultúra

Keménykötés – Három könyv, három női szerep

A Civil Rádió Kemény kötés című műsorának következő adásában a nőkről beszélgettünk. Nem úgy általában, hanem három könyv apropóján. Mindegyik középpontjában egy-egy nő áll. Hol mint híres sportoló, hol napjaink asszonya, hol mint az anyai szenvedés szimbóluma. Ismerjük meg őket közelebbről!

 

A kis kommunista, aki sosem mosolygott

13349_bigA könyv egy olyan nőről szól, aki teljesítményével vívta ki a világ elismerését. 14 és fél éves volt, amikor olimpiai aranyérmeket nyert női tornász számokban. Rögvest hatalmas szakmai vita támadt arról, hogy egy gyereklány egyáltalán indulhat-e egy ilyen versenyen. Ám mire a vita eldőlt volna, addigra a közönség a szívébe zárta a kecses és lendületes kislányt. És elindult a karrierje. Rengeteget cikkeztek róla, sok legenda született az életéről. Hogy közelebb kerülünk-e az igazsághoz a fiktív interjúkötettel? – majd eldönti kedves olvasó.

Talán bizony mégsem

1176764_2A fülszövegen egy sokat ismételgetett állítás. Szerepek, amelyeket minden nő próbál összehangolni: anya, feleség és dolgozó nő. Úgy tűnhet, mintha egyiket, csak a másik rovására lehetne megvalósítani. De ez a könyv szerencsére nem erről szól. Sokkal inkább azokról a dilemmákról, mint például: hogyan lehetünk boldogok és szabadok úgy, hogy közben ne kelljen döntéseket hozni és főleg e szerepek közül csak egyet választani.

Mária evangéliuma

Egy anya, akinek fia olyan útra lépett, ahová nem tudta követni. Szembe ment a rendszerrel. Az anya próbálta visszatartani, de nem hallgatott rá. Saját víziója volt. Halála után a tanítványai megpróbálják összeszedni az igazság morzsáit, ezért az anyát faggatják. De ő másként emlékszik mindenre. És amikor a tanítványok a saját becsvágyuk és elhivatottságuk tudatában mondják az anyának, hogy a halálával a fia megváltotta a világot, akkor az anya azt válaszolja nekik és mindenkinek, aki ezt mondja, hogy nem érte meg.

Ennek a műsornak nem titkolt célja, hogy a könyvek iránt felkeltse az érdeklődést. Éppen ezért, ha a beszélgetés végén elhangzó kérdésre megküldi a helyes választ, akkor ezzel részt vesz a sorsoláson.

Akkor vágjunk bele. Hallgassátok a kemény kötés műsort, amelyben a három kötet kapcsán, aktuális beszélgetőtársaim Gergely Márton, Bárdos Dóra és Tönkő Vera voltak.

A szerzőről

Hajós Vera