Kultúra

Műcsarnokban az afgán lány!

Az „afgán lány”, Sarbat Gula, tekintete 1984 óta ejti rabul nézőjét, s tette Steve McCurrayt egyszeriben világhírűvé. A legendás fotós ritkán látott, sokszor veszélyes világokat tárt fel eddigi életművében, melybe most bepillantást kaphatunk a Műcsarnok időszaki kiállításán, minek megnyitóján maga a mester is részt vett.

Steve McCurray  nem először jár hazánkban. Harminc évvel ezelőtt egy magyar családról készített fotósorozatot, kiket most újra köszöntött a megnyitón. Kapcsolatát Magyarországhoz további szakmabeli barátságok is színesítik, ennek egyik gyümölcse a most nyílt kiállítás is. Az itthon megtekinthető képek egy dán magángyűjtő tulajdonát képezik, s a gyűjteményből félszáznyi legendás fotó érkezett hazánkba.

A több évtizedes életmű rejtélyes kultúrákat, egész emberi sorsokat tár fel képekbe sűrítve. A tekintet megragadásának mestere talán csak a pillanatnyi mozdulatok varázsát örökíti meg elevenebben. A szűkszavúságáról ismert fotóművész világát, Bán András kurátor szavaival élve, a „fókuszált észrevétel” jellemzi. Különös vonzódása az ázsiai kultúrák  iránt csillapíthatatlannak tűnik, s ennek is köszönhető, hogy a hetvenes évektől folyamatosan járja a világ ezen ősi tájait.  Kezdő fotósként érkezett először Indiába, melyet sok-sok újabb út és felfedezés követett. Testközelből ismerhette meg az afgán menekültek helyzetét. Hozzájárult ahhoz, hogy a konfliktusok sújtotta vidéket közelebb érezzük magunkhoz, megértsük a háborúk mögött rejlő emberi tényezőt.

Steve McCurray számos fotóművészeti díjat kapott, mint például a Robert Capa aranyérmet, de a World Press Photo versenynek is négyszeres fődíjasa. A világ elismerését újabb ikonikus fotók elkészítésével igazolja, hiszen az „afgán lány” igéző zöld szempárja csupán egy, a sok kiemelt fotóművészeti munka közül.

Április 3-áig ti is részesei lehettek elragadó világának! Látogassatok el a Műcsarnokba!

A szerzőről

Civil Rádió