Kultúra

Közös hagyományőrzés: mexikói – magyar Halottak Napja

halottak-napja-mexikóban-oltár

A Mexikói Nagykövetség meghívja Önöket a Dísztermükben tartandó Halottak Napja alkalmából felállított oltár előtti közös kulturális megemlékezésre, 2017. október 31-én, kedden, 17 órakor. (1024 Budapest, Rómer Flóris u. 58.)

A mexikói hagyományokhoz hűen, november elsején és másodikán a család egy ünnepi oltár elkészítésével várja halottai látogatását: a megemlékezés során a kegyhelyre helyezi az elhunyt kedvenc ételeit, italait és cigarettáit -, a gyerekek lelkeit pedig a kedves játékaikkal és különböző nyalánkságokkal vendégelik meg. Az élők a halottaik lelkével való találkozásának az a tradicionális célja, hogy majd egyszer az egész család ismét együtt lesz a túlvilágon: ezért az oltárról nem hiányozhatnak a cukorból és csokoládéból készített halotti kegytárgyak, és a cukorkoponyák sem, amelyeken feltüntetik az élő családtagok nevét.

Octavio Paz, mexikói író szavait idézve: “… homályosan tudjuk, hogy élet és halál nem más, mint két egymással kibékíthetetlen, ellentétes mozgás, amelyek ugyanakkor egyazon valóságnak a kiegészítő elemei.”

Faith Bea kulturális főszervező:
Mindenkit szeretettel várunk! Ha tudnak, hozzanak magukkal olyan tárgyat, fényképet, amellyel közösen emlékezhetünk a szeretteikre a mexikói oltár előtt.

Mexikói Nagykövetség Díszterem, 2017. október 31. kedd, 17 óra. (1024. Budapest, Rómer Flóris u. 58.)

A rendezvény nyilvános és ingyenes.

 

A szerzőről

Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós.
Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett: a "Tiszta víz mozgalom" facebook - csoport vezetője. Írásai megjelentek a Népszavában, és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a Litera.hu, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a Demokrata.info-n, a PR. Heraldban, az Amerikai Népszavában, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon. Holokauszt túlélő szülők gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.