Kultúra

Keménykötés: Apák emléke

Olyan könyvekkel készültem, amikben az apák személyisége, az apák emléke, valamilyen okból az utódok számára nagyon fontos volt.

Sebastian Fest – Alexandre Juillard: Nem király és nem Isten

A futball nagyon messze van az én érdeklődésemtől. A párom ezen mindig csodálkozik, mert azt állítja, hogy valódi dráma szokott a pályán történni. Bizonyára.  Mivel engem ebben is az ember érdekel, a legjobb focistáról szóló könyvben is az ő története és nem a sportsikere fogott meg. Két sportújságírót – egy spanyol és egy francia – is ez izgatta. Ezért próbálták összerakni a mozaikokból a teljes képet, amikből megismerhetjük az embert.

Komáromi Ressl János: Ráckevei orgonák c. regénye

Tavaly jártam Grúziában és ha már ott voltam, akkor elmentem Goriba is, ami arról nevezetes, hogy Sztálin ott született. Egy sok szempontból érdekes emlékmúzeum található itt. Az egyik utastárs nem jött be velünk a múzeumba. Azt mondta, hogy olyan gyűlölet van benne, hogy képtelen rá. Mikor összebarátkoztunk, adott nekem egy könyvet és azt mondta, hogy ha ezt elolvasom, meg fogom érteni, hogy miért maradt távol a Sztálinnal való találkozástól. Elolvastam és most beszélgetünk is róla.

Száraz Miklós György: Apám darabokban

A következő könyv szerzője – ahogyan Spiró György fogalmaz – olyan könyvet írt, ami alatt beszakad az asztal. Jelentsen ez bármit is. A fülszöveg még csak azt kérdezi, hogy szerelemregény, ügynökregény? levél regény? én még hozzáteszem a magam kérdését, hogy családregény? A szerző azt mondja tényregény. Bármi is a műfaja, magával ragad a szöveg és viszi olvasóját egyre beljebb a történelem és az érzelmek forrongásába. A regény főszereplői a szerző szülei, nagyszülei, dédszülei. Játszódik Nagymagyarországon, a 19-20. században, vagy még a 21.-ben is, hiszen ki-ki beszél a szerző felnőttként a könyből. Azt mondja egy vele készült interjúban, hogy „az apával meg kell küzdeni, ha tetszik, le kell győzni”.

Ennek a műsornak nem titkolt célja, hogy a könyvek iránt felkeltse az érdeklődést. Éppen ezért, ha a beszélgetés végén elhangzó kérdésre megküldi a helyes választ, akkor ezzel részt vesz a sorsoláson. Megfejtését a keménykotes@civilradio.hu címre várom. Hallgasd meg a Civil Rádió Keménykötés című műsorát!

A szerzőről

Hajós Vera