Kultúra

Keménykötés: Vakrepülés

Jelenünket átszövi a sokszor túl vehemensen tálalt terrorfenyegetettség. Tanúi vagyunk egy exodusnak, ami készületlenül érte világunkat.

Simon Róbert: Politika az iszlámban

Olyan keveset tudunk az iszlámról. A vallásról, e vallás kultúraépítő közösségi gyakorlatáról, történetéről, formáiról, változásairól? A szerző orientalista professzor, aki elképesztő mennyiségű tárgyi tudással, idézettel segít megismerni Mohamed próféta tanításainak filozófiai, történeti és kulturális következményeit.

Simon Róbert orientológus professzorral beszélgetett Fehér József, Politika az iszlámban. A muszlim társadalom anatómiája c. könyvéről, ami a Corvina Könyvkiadónál jelent meg.

Joris Luyendijk: Vakrepülés

2007-ben megrázta a világot, az un. pénzügyi világválság. Mi okozta, lehet számítani ehhez hasonlóra, vagy biztonságban lehetünk, a világ megtanulta kezelni ezeket a helyzeteket? Sorscsapás, vagy eszköz a bankrendszer? Sokan, sokféle választ adnak ezekre a kérdésekre, de amit ebből a könyvből megtudunk, az segít megértenünk az okokat. A pontos diagnózis felállítása pedig – mint tudjuk -, egy lépés a gyógyulás felé. A szerző holland oknyomozó újságíró és szakmájának minden eszközét latba veti, amikor a londoni city bankjainak kis és nagy moguljait faggatja.

Felcsúti Péter közgazdász, bankárral beszélgetett Fehér József, Joris Luyendijk: Vakrepülés c. könyvéről, amit a  Corvina Könyvkiadó adott ki.

Jens Ivo Engels: A korrupció története

Egyszerre dühít és irritál a korrupció, de némi milíciával az is mondható, hogy dühít és irritál, hogy nem engem érint. Amit korunk újságírói, politikusai, tudósai korrupciónak hívnak, az pontosan egyidős az ember kultúrtörténetével. Még nem volt olyan kor, melyben a hatalommal rendelkező kisebbség, ne akarta volna saját örömére és boldogulására megjutalmazni magát javakkal. És ez bizony a korrupciónak (romlásnak, elzüllésnek, normaszegésnek, stb.) lehet nevezni.

Tóth István János közgazdásszal, a MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársával, korrupció kutatóval, Fehér József beszélgetett, Jens Ivo Engels: A korrupció története c. munkájáról, amit a Corvina Könyvkiadó adott ki.

A könyvekből vett szövegeket és Fehér József összefoglalóit Szabó Zoltán olvasta fel. A zenéket Cserháti Ákos válogatta.

A műsorokat több évre visszamenőleg is meghallgathatja a rádió honlapján és podcastról is letöltheti. Ha szívesen hallgatna könyvekről hasonló beszélgetést, akkor keresse és hallgassa a CR Keménykötés c. műsorát.

A szerzőről

Hajós Vera