Kultúra

Heller Ágnes filozófus Manès Sperber-díja

Heller Ágnes - fotó: Wikimedia

Heller Ágnes filozófus Manès Sperber-díjat vehetett át 2018. június 14-én Bécsben, a kancellári palota dísztermében. Korábban két magyar szerző, Konrád György (1990-ben) és Esterházy Péter (2009-ben) kapta meg az elismerést.

Heller Ágnes Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémiarendes tagja. Kutatási területei az etika, az esztétika, a történet- és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia köré szerveződnek. A Budapesti Iskola nevű szellemi csoportosulás egyik jelentős személyisége.

Az Osztrák Köztársaság 1985 óta két- vagy ötévenként adományozza a díjat azoknak, akiket az irodalom, a pszichológia vagy a társadalomtudomány területén kiemelkedőnek értékelnek. A névadó Manès Sperber osztrák-francia író, szociálpszichológus és filozófus volt a múlt század elején.

A 2018. június 14-ei ünnepélyes átadóeseményen a díjat odaítélő társaság elnöke, prof. dr. Wolfgang Müller-Funk mellett Ausztria kancelláriaminisztere, Gernot Blümel és a német nagykövet is ott volt. A magyar állam részéről senki sem tisztelte meg a rendezvényt és az MTI sem adott hírt a rendkívüli eseményről. A laudációt Bécsben Radnóti Sándor mondta.

*

Heller Ágnes filozófus Facebook-oldala a linkre kattintva megtekinthető

 

 

Forrás: KULTer.hu
Fotó: Wikimedia

A szerzőről

Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós.
Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett: a "Tiszta víz mozgalom" facebook - csoport vezetője. Írásai megjelentek a Népszavában, és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a Litera.hu, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a Demokrata.info-n, a PR. Heraldban, az Amerikai Népszavában, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon. Holokauszt túlélő szülők gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.