Emberi jogok

Ellentmondások a hazai menekültügyben

Váratlan fordulat állt be Magyarország menekültpolitikájában? Miközben itthon kormánypárti aláírásgyűjtés zajlik a kvótarendszer ellen, Orbán Viktor miniszterelnök is aláírta az Európai Tanács zárónyilatkozatát, melyben az áll, hogy végre kell hajtani a decemberi kvótahatározatokat. Erről a helyzetről beszélgettünk menekültjogi szakértőnkkel, dr. Nagy Boldizsárral.

A 2016. február 18-i brüsszeli egyeztetés csak egyike azoknak a fontos eseményeknek, melyek segítik a jelenlegi állapot értelmezését.  Dr. Nagy Boldizsár nemzetközi jogász szerint érdemes figyelembe vennünk a 2015. december 17-18., valamint a szeptember 22-i megállapodásokat. Valamennyi tagállamnak – így hazánknak is –, végre kell hajtania az Európai Unión belüli határozatokat.

Nem tudjuk, mit tartogat számunkra 2016. Az azonban egyre világosabb, hogy nem kerülhető meg a kvótarendszer. Németország nem képes újabb egy millió ember befogadására, s az sem várható el, hogy Spanyolország vagy Franciaország váltsák fel ebben. Svédország hatalmas terheket cipel, nem is beszélve a görög és török helyzetről. Az Európai Unió tagállamainak egységes kiállása épp ezért is időszerű.

Azt bizonygatni, hogy emberek jogosan menekülnek a háborús övezetekből, megint csak félrevezető, – mondja Nagy Boldizsár. Tízből kilenc szíriai menedékkérő ugyanis valóban menekült, s az eritreaiak körében is hasonló az arány (10/7). Magyarország azonban ahelyett, hogy legalább példát mutatna, s ha már vizsgálja, valóban vissza is küldené a nem „jogos” menedékkérőket, nem tesz semmit a visszautaztatásuk ügyében. Sok következetlenségből fakadó ellentmondást rejt magában korunk egyik legnagyobb társadalmi problémája. Egy dolog azonban világos, kormányunk sorozatos következetlenségével nem segíti tisztánlátásunkat.

A Civil Rádió Reggeli-jében Sándor Erzsi vendége Dr. Nagy Boldizsár volt. Hallgasd meg a beszélgetést!

A szerzőről

Civil Rádió