Emberi jogok

Sztrájk az egészségügyben?!

Nem halogatják tovább – országos sztrájkot tervez a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (RESZASZ). A készülődésről évek óta hallunk, de most valóban kiharcolnák, hogy sztrájkba kezdhessenek. Dr. Dénes Tamás, a szakszervezet alapítója a Civil Rádió Reggeli c. műsorában a mostani fordulatról beszélt.

Nincsenek egyszerű helyzetben az egészségügyi szakszervezetek, mikor a sztrájk lehetőségét fontolgatják. Ahhoz, hogy kijárják ezt az utat, részletes tervek és hatékony érdekérvényesítés szükséges. Hiszen egyszerre kell a céljukat elérni, ezzel egyidőben pedig a betegellátás elégséges szintjét is fenn kell tartaniuk. Nem véletlen, hogy évek óta húzódik egy nagyobb megmozdulás, mivel a problémák folyamatosan egyre nagyobb mértékben tornyosulnak az egészségügyben dolgozók előtt.

A BEÍGÉRT FIZETÉSEMELÉS, ÉS RÖVID IDŐN BELÜLI MEGHIÚSULÁSA CSAK UTOLSÓ CSEPP VOLT A POHÁRBAN.

A helyzet súlyosságára többen és többször felhívták a figyelmünket. Elég, ha csak Sándor Máriára, a fekete ruhás nővérre és mozgalomára gondolunk. A RESZASZ is megalakulásától kezdve ugyancsak a biztonságos betegellátásért küzd.

„A ReSzaSz céljai:  A minőségi és biztonságos betegellátás. Az uniós átlaghoz igazodó tisztes bér- és munkakörülmények kiharcolása az egészségügyben dolgozóknak. Egy élhető, fenntartható, hálapénz-mentes egészségügy kialakítása Magyarországon, amelyben méltóságban és biztonságban lehet gyógyulni, tisztességben gyógyítani, oktatni és okulni.” (RESZASZ)

Dr. Dénes Tamás évek óta arról tárgyal orvosszakmabeli körökben, hogy végre elinduljon a valódi összefogás. A hangsúly nem a sztrájkon van, ám elképzelhető, hogy már csak ez hozna megoldást. Persze, ha más úton is elérnék, hogy az ország egészségügyi helyzete a kormány számára nemzeti üggyé váljon, egy percig sem foglalkoznának többet ezzel.

Az is kiderült, hogy az egészségügyi dolgozók sztrájkjához az állampolgárok támogatását is nehéz megszerezni, legalábbis nehezebb, mint a pedagógussztrájk esetén, ahol az emberek legnagyobb problémája az, hogy a sztrájk alatt megoldják a gyermekfelügyeletet.  Az orvosoknak egy sztrájk során ugyanúgy biztosítani kell a betegek megfelelő ellátását, így az “elégséges szolgáltatás” nem kérdés, hanem bonyolult alapfeltétel, melyet most már törvény is rögzít. Ahhoz azonban, hogy ennek mértékéről egyáltalán tárgyalni kezdjenek, a bíróság döntése szükséges.

Tovább nehezíti a helyzetet az egészségügyi dolgozók csoportjának heterogén jellege. Így, dr Dénes Tamás véleménye szerint, több hónap, akár egy év is lehet, mire a sztrájk lehetőségéig egyáltalán eljutnak.

A torony dőlni látszik.

NEM HOZ MEGOLDÁST SEM A TÚLMUNKA MEGTAGADÁSA, SEM MÁS RÖGTÖNZÖTT DEMONSTRÁCIÓ. A kollektív munkaügyi sztrájk jelenleg az egyetlen lehetőségnek látszik, – hangzott el a Reggeli-ben, a Civil Rádióban.

Hallgasd meg a beszélgetést!

A szerzőről

Civil Rádió