Emberi jogok

Árvaálom

Schermann Márta ismét dokumentum színházi előadást rendezett. A mindennapi problémákat, s rendhagyó helyszíneket megjelenítő alkotó egy évvel ezelőtt az Esztergomi Gyermekotthon növendékeivel kezdett el dolgozni, aminek gyümölcse az Árvaálom c. előadás.  A darab rendkívüli érzékenységgel dolgozza fel a gyermekprostitúció égető problémáját. A nagyközönségnek szánt bemutató ugyan még előttünk áll, ám a projekt részeként betekinthettünk a nevelőintézet falai mögé, miközben testközelből ismerkedhettünk meg a szereplők világával.

 

Nézzünk néhány adatot:

  • „A felnőtt prostituáltak negyven százaléka gyermekkorban kezdte.
  • A gyermekkorú prostituáltak 80 százalékát 10 éves kora előtt szexuálisan zaklatták.
  • A hágai prostituáltak több mint fele magyar.
  • 90%-a az érintetteknek szeretne kiszállni, de nem tud.
  • Minden tízedik férfi járt már prostituáltnál”.

 

„Ezek a kemény tények” – mondja Schermann Márta a projektbemutató kezdetén, s ezzel választ is ad arra, miért érezte életbevágónak, hogy megteremtse a lehetőségét e világ mélyebb bemutatásának. Célja azonban ennél komplexebb volt. Azon túl, hogy darabot rendezett, elkezdett a gyermekotthon zárt falain belül egy heti rendszerességű drámapedagógiai munkát. Azok a lányok, akik kezdetben képtelenek voltak a szemkontaktus felvételére, az együttműködésre, hónapok közös munkájának eredményeként egy alkotói folyamat részeseként, kezdtek megváltozni. Most, a projekt zárásához közeledve, már ők maguk vezettek minket a falakon túlra.

Az EMMI Gyermekvédelmi Szolgáltató Központ Esztergomi Gyermekotthona a gyermekvédelmi ellátás része. A 10. életévüket betöltött lányok súlyos beilleszkedési-, illetve magatartási problémák miatt kerülnek ide, s töltenek két évet zárt, speciális gyermekotthoni ellátásban. Ötszöri meleg ételt, védelmet, terápiát és speciális oktatást kapnak, melynek egyetlen célja, hogy segítse őket visszailleszkedni a társadalomba. Fokozatosan. A zárt ajtók közötti világban 8 fős csoportokban élnek, tanulnak, ahonnan kijárás csak különleges esetekben, jutalomként lehetséges. De vajon mennyire sikeres ez a folyamat?

„A gyermekprostitúció egy vaskos problémája a hazai gyermekvédelemnek” – állítja az egyik nevelőtanár (nevét kérésére, nem közöljük), akivel egy riportot hallhattunk az intézetlátogatás előtt. A védelembe vétel rendszere több sebből vérzik. Két év a jelenlegi viszonyok között, ilyen formában, szerinte nagyon kevés a valódi rehabilitációhoz. Az a gyermek, aki drogfüggőként prostituált volt, és tizennégy évesen bekerült az esztergomi otthonba, nagyon nehezen találja meg a helyét újra a világban. Többnyire generációs problémát kellene megoldanunk, s bár időszakosan segíthet a zárt intézmény, nincs megfelelő háttértámogatási rendszerünk. Egy egymásra épülő rendszerre lenne szükség, ahol a gyámügy, a rendőrség, a háziorvos, a gyermekvédelem, s a többi érintett közreműködő megfelelően kommunikál, és együttműködik.  A nevelőtanár, aki civilben közel 200 prostituált fiatalt hozott már vissza külföldről, legtöbbjüket Hollandiából, Ausztriából és Németországból, a legnagyobb hazai problémának az elszegényedő falvak kilátástalanságát látja, ahol az uzsora fejében, vagy éppen csábító tárgyakat ígérve, rengeteg fiatal lány tűnik el, nyomtalanul. Falvakból, ahol mára komplett generációk hiányoznak fiatal lányokból. Másik megdöbbentő tapasztalata volt, hogy egyre többet találkozik olyan középosztálybeli családból származó fővárosi lányokkal, akiket édesanyjuk egyedül nevelt, ám az apakomplexus problémáját kihasználva egy erre épülő rendszerben hálózták be őket. Az Esztergomi gyerekotthon egy azon hazai intézmények közül, ahol ezekben a helyzetekben segítséget próbálnak nyújtani.

Schermann Márta akkor fogalmazta meg először, hogy ezzel dolgozni szeretne, mikor 2011-ben Pintér Sándor  belügyminiszter kijelentette, Magyarországon nincs gyermekprostitúció. Hogy milyen Magyarországon élt ekkor, az azóta is kérdés, mert a gyermek prostitúció azelőtt is, s mindmáig radikális problémáink egyike. A Norvég Civil Támogatási Alap támogatása lehetővé tette Schermann Márta számára ennek a projektnek a megvalósítását. Ebben segítettek még  az OTP Bank, Trafó, Utolsó Vonal Művészeti Egyesület, EMMI, Esztergomi Gyermekotthon, valamint a Periszkóp Egyesület további támogatásai.

Az „Árvaálom” projekt három részből áll. A folyamatosan zajló drámapedagógiai foglalkozások eredménye a március 17-18-án a Trafóban megtekinthető azonos című előadás, ahol színészek, s fiatalok együtt lépnek fel. A projekt egészét pedig egy kisfilmben dolgozzák fel, melyet egy vándorbemutató keretében az ország többi részén lévő, hasonló intézményekbe juttatnak majd el egy workshop keretében, hogy a nézők is átélhessék a műhelymunka élményét.

Érzékenyítés, példamutatás, bevonódás. Ezek a fő céljai a projektnek, melyeket már most beteljesítettek. Légy része te is ennek a folyamatnak márciusban, a Trafóban!

Schermann Mártával a Civil Rádió Reggelijében beszélgettünk. Hallgasd meg!

A szerzőről

Civil Rádió