Demokrácia Zöld

„Nem tudtunk róla, hogy lehetetlen, ezért megcsináltuk”

A Város és Folyó (VALYÓ) csapatának elindulásakor, jó 10 éve, az első megfogalmazott terveik: a Duna megérintése Budapesten, hogy a víz közelébe kerülhessünk – esetleg távlatosan lehessen (újra) fürödni Budapestnél is a Dunában.

A Civil Rádió Demokrácia MOST! című műsorában Lohász Cili és Tömör Miklós beszélnek a szervezet kisebb és egyre gigantikusabb kezdeményezéseiről. Ötletek sora: a legismertebb a Szabihíd – azaz a Szabadság híd „megszállása” a Gellért tér átépítése körül, majd a további években rendszeres hétvégi piknikek szervezése ugyanitt. De a Római part megmentéséért folyó sokszereplős küzdelem koordinálása, segítése; egy mobil szauna működtetése több éven át – ugyancsak a Duna parton, majd az egyik legújabb: az Árasztó park kialakítása. A legfőbb céljuk minden új változtatásnál: a városlakók által használni a Duna partot.

Általánosabb kérdésekről is szó esik, hogy mennyire tudják a városlakók befolyásolni a saját városuk alakulását. Annak bátorítása, hogy ki szabad próbáli újnak tekinthető megoldásokat, így megtapasztalható az is, hogy ez a program sokféle szakterületnek: az építészet, az ökológia, a közösségi részvétel, a tájépítészet, a közösségi közlekedés, az urbanisztika – és még számtalan professzió határán helyezkedik el, azaz ezeknek a szakmáknak az együttműködése tud csak szélesebb spektrumú kérdésekre igazi mai válaszokat megfogalmazni.

A Civil Rádióban a beszélgetés házigazdái Péterfi Ferenc és Sain Mátyás.

A szerzőről

Cserháti Ákos