Kultúra

Hogyan vásároljunk házi pálinkát?

Szele Tamás író, publicista

Az úgy kezdődött, tekintetes bíróság, hogy én Nagyváradon lementem a piacra juhtúróért, mert Magyarország rejtelmes okokból nem képes ezt az egyszerű élelmiszert megtermelni. Talán a turáni átok része lehet, vagy mifene. SZELE TAMÁS írása.

Ha már ott voltam, vettem egy rudacska szebeni szalámit is, olyan, mint a Pick, csak kevésbé zsíros, olyan 1500 forintba kerül – egy rúd. És hát elszemtelenedtem. Megkérdeztem a tejeskofa nénit:

– Tessék mondani, tudnék én itt a piacon igazi házi pálinkát venni?

– Azt én nem tudhatom, fiam, de a maga helyében a második sorban kérdezném meg a krumpliárust, akinél fehér krumpli van.

Tudni kell: a pálinka Romániában is jövedéki termék, tilos árulni. Megyek a krumplishoz.

– Jónapot kívánok (románul). Tessék mondani, nem tudja, hol kapok én itt valami jóféle házi pálinkát?

Mutat a szomszédjára, nem szól, csak mosolyog. Megyek a szomszédhoz:

– Jónapot kívánok, pálinkát keresnék, ha volna. (Szintén románul)

Néz a szemembe, úgy tarkóig, mélyanalízis zajlik, ki lehetek, mi lehetek…

– S ha volna, minek?

– Megyek ma Budapestre, az egész országban nincs emberi ital…

– Ei, fiule, az már más… ez jó lesz?

Kóstolom:

– Jó biza!

– No, csak vigyed, tíz lej a fél liter. Hanem mikor visszajössz, várlak, vidd a többit is!

 

 

*

forrás: Szele Tamás facebook-oldala

*
Szele Tamás blogja a linkre kattintva megtekinthető

A szerzőről

Civil Rádió