Zöld

Polgári tiltakozás a TTIP-egyezmény ellen

Az USA és Európa szabadkereskedelmi kapcsolatának lehetséges erősödése Magyarország környezetvédelmére is gyökeresen kihat, éppen ezért a hazai civil szervezetek összefogásra buzdítanak a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség – TTIP megakadályozása érdekében: Fridrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének szakértője a hazai tiltakozásokról, és a szerződés következményeiről beszélt a Civil Rádió Reggeli műsorában.

Mindeddig európai szintű összefogással próbálták megakadályozni az egyezmény létrejöttét: 3 és fél millió európai, köztük 20 ezer magyar állampolgár csatlakozott a tiltakozáshoz – most hazai civilek Magyarország állásfoglalására szeretnének hatással lenni, s elérni, hogy élesen elhatárolódjunk az egyezménytől. Ennek érdekében három környezetvédelemmel foglalkozó szervezet (Greenpeace, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet) levélben fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez, s arra kérik, hogy hazánk ne támogassa az EU és USA közötti szabadkereskedelmi egyezmény jelenlegi formáját.

Bárki csatlakozhat egy levél megírásával a kezdeményezéshez!

HU160504_TTIP

Fridrich Róbert szerint a helyzet nem reménytelen. A Kormány eddig egyértelműen kiállt a génmódosítás engedélyezése ellen, az egyezmény pedig többek közt ezt is ellehetetlenítené. Szakértőnk szerint a probléma gyökere a piac egységesítésében van, minek következtében a nagyvállalatok érdekei érvényesülnének elsősorban, és a környezetvédelmi szempontok jelentősen háttérbe szorulnának. A TTIP-megállapodás ugyanis ellehetetleníti az országok kereskedelmet szabályozó jogát, így az emberek, állatok, növények, s egészében a bolygó védelme, valamint a természeti erőforrások megóvása még nehezebbé válna.

Egy lefele irányuló szabályozási spirálnak következtében a környezetvédelem meglévő szintjét leépítenék.

A levél megírásán túl a szervezetek minden magyar állampolgárt arra buzdítanak, hogy hasonló módon lépjenek fel a szabadkereskedelmi egyezmény ellen. Ehhez létrehoztak egy felületet, hogy megkönnyítsék a dolgunkat. Mielőtt azonban belevágnál, hallgasd meg interjúnkat Fridrich Róberttel, aki további érdekes információkat osztott meg a Civil Rádió Reggelijében!

A szerzőről

Civil Rádió