Zöld

Óriási trójai faló jött Budapestre – tiltakozásul az EU-USA szabadkereskedelmi tárgyalások ellen

Mondj NEMet a trójai egyezményekre!” – hirdették a környezetvédők Budapesten a Parlament előtt egy óriási, felfújható trójai falóval, tiltakozásul az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti, szinte teljesen titkos körülmények között tárgyalt szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és Kanadával megkötendő hasonló megállapodás (CETA) ellen. Az akció során a trójai faló azt szimbolizálja, hogy a készülő egyezmények rejtett kockázatokat jelentenek az emberekre és a környezetre, alááshatják a demokráciát és veszélybe sodorhatják a mezőgazdaságot is.

Ha utat engedünk az EU és az Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezménynek (Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség, rövid nevén TTIP) valamint az EU és Kanada közötti, már csak ratifikálásra váró kereskedelmi egyezménynek (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – CETA), akkor számos környezeti és élelmiszerbiztonsági veszélynek tesszük ki magunkat, s az egyezmények veszélybe sodornák az európai és a magyar mezőgazdaságot is – hívták fel a figyelmet a környezetvédők a Parlament előtt, a Kossuth téren.

A mai megmozdulásnak különös aktualitás ad a Greenpeace által a héten nyilvánosságra hozott több száz oldalnyi dokumentum [1] a TTIP-tárgyalások jelenlegi állásáról, s ezek beigazolják a transzatlanti kereskedelmi egyezménnyel kapcsolatos korábbi aggodalmainkat. A kiszivárgott anyagokból egyértelművé vált, hogy a TTIP tényleg egy ‘trójai egyezmény’, amely elsősorban a multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja, miközben aláássa a demokráciát és veszélybe sodorja mindazokat a vívmányokat, amelyeket az elmúlt évtizedekben környezetvédelem és élelmiszer-biztonság terén elértünk – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

A Föld Barátai Európa és a Magyar Természetvédők Szövetsége épp az elmúlt héten tett közzé egy tanulmányt, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az EU és Egyesült Államok között készülő szabadkereskedelmi egyezmény veszélybe sodorhatja az európai mezőgazdaságot. [2] A TTIP-tárgyalásokról most kiszivárgott agyagok megerősítik, hogy az Európai Bizottság hajlandó feláldozni az európai mezőgazdaságot annak oltárán, hogy az európai autóipar, illetve más szolgáltatóipari cégek piacot nyerjenek az Egyesült Államokban – tette hozzá Fidrich Róbert.

Az elmúlt években egyre több kritika érte a készülő transzatlanti kereskedelmi egyezményeket, különösen a TTIP-t. Az utóbbi napok történései hatására még inkább csökken a TTIP támogatottsága, egyre több nyugat-európai politikus és kormány hátrál ki az egyezmény mögül. Szeretnénk, ha végre a magyar kormány is egyértelműen határozott nemet mondana a TTIP-re, ezért a Greenpeace-szel és a Védegylettel közösen nyílt levelet küldtünk Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek és Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkárnak, szorgalmazva, hogy Magyarország ne támogassa ezt a demokratikus alapelveket sértő, hazánkat a transznacionális vállalatoknak kiszolgáltató egyezményt[3] – fűzte hozzá Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

Jegyzetek:

[1] http://ttip-leaks.org

[2] http://www.mtvsz.hu/az_eu_usa_szabadkereskedelmi_egyezmeny_veszelybe_sodorhatja_az_europai_mezogazdasagot

[3] A Greenpeace, az MTVSZ és a Védegylet által megfogalmazott nyílt levél itt érhető el:

http://www.mtvsz.hu/dynamic/nyilt_level_ttip_rol_mtvsz_vedegylet_gp_2016_05_05.pdf

A szerzőről

Magyar Természetvédők Szövetsége