Zöld

Ukrán rulett: 30 évvel Csernobil után Ukrajna továbbra is kockáztat

A csernobili katasztrófa 30. évfordulóján aktuális a kockázatokkal foglalkozni. Ukrajna meg akarja hosszabbítani az elöregedő atomrektorainak élettartamát, miközben a nemzetközi kötelezettségeit nem tartja be és a biztonsági kockázatokat sem kezeli.
Erről szól a Magyar Természetvédők Szövetsége „30 évvel Csernobil után” című fotókiállítása, amely 2016. április 25-től látható az Országgyűlés Irodaházának aulájában, ezután pedig az ország több mint 10 helyszínén is megtekinthető lesz.

Ukrajnában jelenleg négy atomerőműben 15 reaktor üzemel. Négy üzemidejét már meghosszabbították, nyolcnak pedig a közeljövőben fogják. Ebben partnerre találtak az európai döntéshozókban is. Az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 300-300 millió euró hitel nyújtásával támogatja az elavult reaktorok biztonsági fejlesztését. Ezzel tovább állandósítják a kockázatot és az ország függőségét a nukleáris ipartól és Oroszországtól.

Nemzetközi szerződések kötelezik Ukrajnát, hogy nyilvános konzultációkat kezdeményezzen a szomszédos országokkal – köztük Magyarországgal -, amelyeket a hosszabbítás érinthet. Ám hiába a nemzetközi pénzügyi támogatás, Kijev mindeddig következetesen elutasította ezt a lehetőséget.

A biztonsági kockázatokat homály fedi, mivel 2015 januárja óta egy kormányrendelet megakadályozza, hogy a nukleáris energetikai felügyelet saját kezdeményezésére a nukleáris létesítményekben vizsgálatokat hajtson végre. Ráadásul úgy kapnak engedélyt a reaktorok a további működésre, hogy a felügyelet által előírt fejlesztéseket sem végzik el időre.

„A kormánynak ragaszkodnia kellene hozzá, hogy jogait tartsák tiszteletben, a szakemberek és a magyar közvélemény megismerhesse és véleményezhesse az üzemidő hosszabbításokkal kapcsolatos terveket. Ennek teljesítését meg kellene követelnie Ukrajnától, valamint ennek hiányában fel kell szólítania az Európai Bizottságot és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankot, hogy ne folyósítsák a reaktorok fejlesztéséhez kapcsolódó hiteleket – mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A kiállítás online változata itt megtekinthető!

A szerzőről

Magyar Természetvédők Szövetsége