Zöld

Költési időben fát vágni – dupla pusztítás!

Az oltalom alatt álló élőlények védelme sem fékezte meg a fővárosi fakivágásokat – téve mindezt különös figyelemmel a Madarak- és Fák napja tiszteletére. Bár a hatályos természet – és állatvédelmi törvények elméletben kiemelt védelmet biztosítanak a szaporodási időszakban, a gyakorlat azonban mást mutat…

A Magyar Madártani Egyesület munkatársai felhívják a figyelmet az utóbbi hetekben mutatkozó pusztításra: „a főváros több területén is történtek olyan fakivágások, melyeknek vélelmezhetően vagy bizonyítottan védett madarak estek áldozatául az Orczy-kertben vagy a Városligetben”. Továbbá ennek következményeit is ismertetik, hiszen azon túl, hogy a szaporodási időszakban végzett fakivágás számos madárfaj esetében ez a fiókák elpusztulását eredményezte, védett gerincesek, mint például a denevér és szaporulatuk kínhalálát is okozhatja – mindezt közpénzből, a „közjót szolgálni kívánó intézmények” közreműködésével.

Az etikai normák ilyen radikális megszegése egy újabb bizonyíték arra – az állami döntés természetvédelmi jogszabályokat is képes felülírni. Azonban az átgondolatlan fakivágásnak van alternatívája – így még ha a költési időszakra tervezett fakivágás nem időzíthető máskorra, kérhetik a természetvédő civil szervezetek segítségét. „A fa kivágása előtt emelőkosaras darus kocsi segítségével át lehet nézni a lombkoronát és a törzset, hogy van-e benne lakott madárfészek, illetve odú, majd ezt a munkát a fa kidöntése után még egyszer el lehet végezni. Ezzel a megoldással legalább az állatok egy része megmenthető lenne”.

A Magyar Madártani Egyesület felhívja a lakosság figyelmét, hogy amennyiben a lakókörnyezetében a költési időszakban végzett, védett állatokat veszélyeztető fakivágást tapasztalt, tegyen bejelentést az illetékes megyei kormányhivatalban.

A miheztartás végett – az MME természetismereti adaléka:

Májusban a fák lombkoronája, a törzs és a vastagabb ágak odúi a védett madarak és fészkeik mellett akár denevérek tömegeinek adhatnak otthont. Aki ilyenkor vág ki egy ilyen termetesebb fát, biztos lehet benne, hogy cselekedetével természetvédelmi kárt okoz.

Forrás: Greenfo-MME sajtóközlemény

 

A szerzőről

Civil Rádió