Zöld

ÁlomBudapest III. – a fenntarthatóság jegyében

A tudatos vásárlás, a fenntartható ökotudatos termelés jegyében tevékenykedő hazai civilek szerencsére egyre többen akadnak – így az ÁlomBudapest-kampány harmadik videójában a Szatyor Bolt, a Panelpék, az Átalakuló Wekerle és a Másik bolt is megmondja, milyen is egy tuti álomváros, ökoszemmel.

Az utóbbi idők közösségi-kert és bevásárló közösség mozgalma, újjáéledő termelői piackultúrája nem véletlenül olyan népszerű mostanság, hiszen számos hazai civil szerevet dolgozik azért, hogy mára egyre több embernek evidenssé váljon: mi is az ökológiai lábnyom, s miért jó piacon vásárolni, csomagolás -, és vegyszermentesen.

Szatyorbolt

logoA Szatyorbolt társadalmi vállalkozás magába sűrít mindent, ami a zöld kultúrához hozzátartozik. Nevéből is adódóan életre hívott egy budapesti bevásárló közösséget, ami az agglomerációban működő kistermelők áruit köti össze fővárosi családok konyháival, így nem véletlen, hogy nem mást kívánnak az Álomvárosukba, minthogy: „Minden, amit megveszel, maximum ötven kilométeres körzetéből érkezik Budapestre”Mi azt mondjuk: legyen így!

Azon túl, hogy üzletében biztosítja a fenntartható vásárlás körülményeit, a társadalmi vállalkozás mellett működő Szatyor Egyesület munkatársai, önkéntesei szemléletformáló programokat, műhelymunkákat is szerveznek, hogy a fenntarthatóság minél inkább beleszövődjön az emberek mindennapjaiba.

Panelpék

vektorizalt-logo2-e1406752040425Cseperkáló József hagyományos pékcsaládba született, és 1998 óta megjárta a pékipar különböző területeit,  azonban egyszer eljött a pont, amikor kilépett ebből, és megalapította a kézműves pékboltját, így született a Panelpék, amely azóta a hét szinte minden napján biztosít friss pékárut termelői piacoknak, bevásárló közösségeknek. S amiről álmodik a Panelpék tulajdonosaként: „Egy kapcsolatot képzelek az emberek, az eladók és a termelők között”.

Átalakuló Wekerle

átalukó wekerleTracey Wheatley és az Átalakuló Wekerle csapatának munkásságát, történetét nem lehet egy bekezdésbe sűríteni. Igazi szabadságharcosként keltik életre nemcsak a Wekerlét, de megannyi kisközösséget hazánkban – természetesen a fenntarthatóság zászlaja alatt. Szerintük: „ha sok kis közösségből állna Budapest, akkor képesek lennének egymással együttműködni az emberek…”. Ha ÁlomBudapest minél több, jól működő kisközösségből állna, fővárosunk máris fenntarthatóbbá válna.

Nézzétek meg az ÁlomBudapest 3. videóját!

A szerzőről

Civil Rádió