Kultúra

Lalo Sánchez del Valle: „Belülről kifelé”

Lalo Sánchez del Valle mexikói festőművész

A Mexikói Nagykövetség LALO SÁNCHEZ DEL VALLE 18 közepes méretű képét mutatja be a művész jelenlétében, 2017. május 17-én, szerdán, du. 6 órakor a budapesti Cervantes Intézetben. (1064 Budapest, Vörösmarty u. 32.)
A KIÁLLÍTÁS INGYENESEN LÁTOGATHATÓ

Lalo Sánchez del Valle mexikói festőművész

Lalo Sánchez del Valle mexikói festőművész

A képek a mexikói festő legutolsó szlovákiai tartózkodása alatt születtek különböző technikák alkalmazásával: akril, tus, olajpasztell, amelyek a festővászonra spontán fröcskölt, felvitt foltok és a különböző tónusok kombinálásával öltenek formát -, egyik réteget a másikra applikálva -, így a festmény belülről kifelé kel életre, mint ahogy a kiállítás címe is jelzi: TURNING THE INSIDE OUT.  (Belülről kifelé)

LALO SÁNCHEZ DEL VALLE 1968-ban született Mexikóvárosban, a művészettel autodidakta módon került kapcsolatba, később a párizsi Nemzeti Képzőművészeti Egyetemen folytatta tanulmányait, majd a New York-i Parsons School of Design iskolában tanult. Innentől kezdve műveit kiállítják mind egyéni mind kollektív tárlatokon Ausztriában, Szlovákiában, Magyarországon és az Amerikai Egyesült Államok valamint Mexikó több városában. A párizsi Maison de l´Unesco-ban Gabriel García Márquez nyitotta meg kiállítását.

Nemrég „Tudatalatti Kapuk” címen volt látható egy sikeres kiállítása a mexikóvárosi Tőzsdepalotában (Centro Bursátil). Ide vonatkozóan tekinthetünk be a művész filozófiájába: “A Tudatalatti Kapuk az én gondolataimat tükrözik, a művész belső harcát vetítik ki, azon vágyait, hogy szabadon és spontán adjon hangot eszméinek”.

A kiállítást megnyitja César Ocaranza a Mexikói Nagykövetség Ideiglenes ügyvivője – bevezetőt mond Iñaki Abad Leguina a Cervantes Intézet igazgatója.

*
Frissítés: Lalo Sánchez del Valle kiállítás-megnyitójáról készült videó

 

 

A szerzőről

Láng Judit

Láng Judit, - Libik György díj (2016) Radnóti díj (2018) Szécsi Magda díj (2018) író, újságíró, rádiós.
Írásaiban és tevékenységével kiáll a társadalmilag alávetettek mellett: a "Tiszta víz mozgalom" facebook - csoport vezetője. Írásai megjelentek a Népszavában, és annak irodalmi mellékletében a Szép szóban, a Litera.hu, a huppa.hu-n, az Irodalmi Centrifugában, a Demokrata.info-n, a PR. Heraldban, az Amerikai Népszavában, illetve más egyéb közéleti és irodalmi portálokon. Holokauszt túlélő szülők gyermekeként meggyőződéses antifasiszta.