Kultúra

Konferencia a Semmiről – Vendégünk Lovasi András

Koncertszínházi előadással lép fel az idei Poszton a Kiscsillag, amit Földes Eszter és Lovasi András álmodott meg. A pár közös alkotása most negyedszerre lesz látható, legközelebb Pécsett, június 14-én. A Civil Rádió Reggelijének vendége nem más, mint Lovasi András.
  • Mi a baj anyu? – kérdezi a darabban a kisfiú.
  • Semmi – válaszolja az édesanyja.

A válasz örökké a semmi. A darab főhőse azonban nem törődik bele, hogy nem érti, mi a problémája édesanyjának, így elhatározza, hogy tudományos konferenciát szervez a Semmi témájában – csak úgy, ahogy a felnőttek szokták. A kisfiú a darabban a Semmi történetét kutatja.

Menetszélbe beletartom az arcomat… – kiáltja Lovasi.

2006-ban, a Menetszél című dal írásakor született az előadás alapötlete, amely kiegészült egy ihletett pillanatban Földes Eszter munkájával, s végeredményben ő állította össze a darabot.

 imagesAz egész esti Semmi története a Kiscsillag zenekar új számait szövi egybe, amelyek a keretes történet hatására új kontextusba is kerülnek. A meseszerűség furcsa bája hatja át, ahol a narrátor szerepében Lovasi, a barátéban Lecsó (Leskovics Gábor) és a mindig szomorú anyuka Péterfy Bori. A három alapfigura a konferencia szereplőivel bővül ki, így színpadra lép az este folyamán többek között például Varga Livius, Falusi Mariann és Pásztor Anna is.

A hajléktalanság s kilátástalanság problémáját is érintő koncertszínházi élmény megalkotása egészen újszerű felállása a zenekarnak, hiszen egyrészt a zenészi munkát most a színészet szövi át, egy pontosan felépített darabban, ahol mindennek megvan a maga helye – a gyümölcse azonban beérett, mondja Lovasi: az egész estés zenei művet mindenhol vastapssal fogadták eddig. Kíváncsian várjuk mi is!

Bemelegítésként hallgassátok Lovasit, aki egy hajnali órán a Civil Rádióban mesélt arról, hogyan született meg az előadás…

A szerzőről

Civil Rádió