Kultúra Podcast

Keménykötés – Kriminek látszódó könyvek…

Azért csak annak látszódnak, mert mint hallani fogják, megpróbálok valamilyen rendszert találni a műfaj sokféleségében, nem mondanám, hogy sikeresen. Azt leszögezhetjük, hogy epikai műfaj, van benne bűntény és van nyomozó. A jól megírt műben az olvasót borzongás, vagyis „thrill” járja át. Hát így…

 

FossumAz első könyv helyszíne egy norvég kisváros, ahol váratlanul különös dolgok történnek. Egy napsütéses hétköznap délután, az erdő szélén lakó fiatal anya, gyermekét a babakocsiban, vérben tocsogva találja; az idős asszony a helyi újságban olvassa saját halálhírét, amit a gyermekei tettek közzé; a gyógyíthatatlan kórban szenvedő férfihez váratlanul halottszállító kocsi jelenik meg és név szerint keresi a férfit. Látszólag valaki rossz viccet csinál, de maga mögött súlyos traumát hagy. És ez csak fokozódik. A Scolar Kiadónál jelent meg Karin Fossum: Elszabadul a pokol című. regénye. A kötet szerkesztőjével, Babiczky Tiborral beszélgettünk.

cohnerMásodjára egy olyan könyvet mutatok be, ami nagy meglepetést okozott nekem. A kiadó megadott egy telefonszámot, akivel a könyvről beszélgethetek. Kerestem a könyvben, hogy az illető fordító, vagy szerkesztő? akkor ránéztem a szerzőre és elnevettem magam, mert a szerző telefonszámát kaptam meg. Miközben nem is vagyok átverve, mert June helyett Judittal fogok beszélgetni. Azt mondja Judit, hogy Magyarországon, magyar névvel, krimit nem lehet eladni. Az Abovo Könyvkiadó gondozásában jelent meg June Cohner: Álmomban már meghaltál című regénye. A könyv szerzőjével, Cohner Judittal beszélgetünk.

StefanikA harmadik könyv egy icipicit kakukktojás a krimi műfajában. Mert van benne nyomozás, meg bűntény, de mégsem a megszokott műfaji jegyeket találjuk a könyvben. Kicsit mintha azoknak a paródiája lenne. Edo, a regény főszereplője, mert hősnek azért nem nevezném, az ingatlan bizniszben tevékenykedik, és fizetés kiegészítésül a Zöld Krokodil nevű kocsmában, hódító sms-eket ír, megbízásból. A Typotex Könyvkiadónál jelent meg Ondrej Stefánik: Ujjatlan város című regénye. Haklik Norbert újságíró-kritikussal beszélgetünk.

 

 

A szerzőről

Hajós Vera