Generációk

AlkoTárs – összefogás a szegénységben élő gyerekek tanulásáért

Február végén indult az AlkoTárs adománygyűjtő kampány, amely során képességfejlesztő, kreatív műhelyek megvalósítását támogathatja bárki az Élmény Tár Tanodában. A három hónapon át tartó fejlesztő programok létrejöttét közösségi finanszírozás és jótékonysági árverés keretében segíthetik a lelkes szponzorok.

A szegénységben élő gyerekek is szeretnek rajzolni, táncolni, zenélni és focizni is. Az Élmény Tár Tanodába járó 25 gyermek szüleinek nagy része, nem tudja kifizetni a korrepetálásokat vagy a költséges különórákat. Nincs otthon filc, színes ceruza, papír, sportfelszerelés. Ezek a gyerekek hétről hétre rendületlenül megjelennek a tanodában, mert tanulni, fejlődni szeretnének. A délutáni kreatív műhelyek – mint a rajz, társasjáték, foci, tánc, élménypedagógia, média, zene – segítik, hogy mindezt játékosan, élményeket szerezve tehessék. A programok eredménye, hogy a gyerekcsapat lépett már fel családi napokon, a POSZTon, idősek otthonában, részt vesz foci bajnokságban, küldtek már be videó pályázatot, alkotásaik megjártak kiállítást is. Ezek a műhelyek nem csak az együttműködő készséget, a mozgást, az ábrázolást, a kézügyességet fejlesztik, hanem például a koncentrációt is, ami az iskolában segíti a gyerekeket a tanulásban.

De a tanodák élete nem csak játék és mese…

Márciustól már nincs fedezet a fejlesztő műhelyek megtartására. A kreatív programok azonban nem állhatnak meg, ezért az Élmény Tár Tanoda munkatársai összefogtak fiatal alkotókkal és elindították az AlkoTárs adománygyűjtő kampányt. A gyerekek lerajzolták legkedvesebb dolgaikat, melyeket a művészek öltöztettek új ruhába, mutatták meg egy új szemszögből. Az elkészült képpárokat április 2.-án, a pécsi Nappali Bárban elárverezik, egyenként tizenötezer forintos kikiáltási áron. A szervezők napról-napra újabb alkotást és készítőit mutatják be a tanoda honlapján.

élmény tár tanoda alkotárs alap

Sok kicsi sokra megy… A kampány csapat gondolt azokra is, akik egyetértenek a célokkal, szívesen támogatják a kezdeményezést, de nem tudnak/akarnak részt venni az aukción. Az adjukössze.hu oldalon bárki szponzorrá válhat, egyszerű bankkártyás fizetéssel. A közösségi finanszírozásban, 1.400 Ft, egy gyerek egyheti foglalkozását fedezi, 5.600 Ft felajánlás pedig már egy teljes hónapra biztosítja számára az élményközpontú tanulást.

alkotárs_szivárvány alatt

A cikk szerzője, akinél további információt tudhatsz meg:

Tasnádi Zsófia

A szerzőről

Civil Rádió