Esélyegyenlőség

Új dimenziók a fogyatékos személyek szociális ellátásában

2011 óta egyre nagyobb ütemben halad előre a nagyintézményben élő fogyatékos személyek lakhatási körülményeinek megújítása, kisebb, közösségben kialakított, élhetőbb támogatott lakhatási formák kiépítésének köszönhetően. A kérdés csupán az, mindez valóban együtt jár-e a fogyatékos személyek önálló életvitelének korszerű támogatásával? A Civil Rádió Reggeli műsorában vendégünk Kovács Éva, a Kézenfogva Alapítvány munkatársa.

Kérdésünk korántsem költői, hiszen elég széleskörű választ kaphatunk, ha elolvassuk az „Új dimenziók”-projekt záró tanulmányát, amely nemrég jelent meg, a TÁRKI Zrt. kutatásaként. Különböző életutak mentén mutatják be a fogyatékos személyek életminőségét befolyásoló tényezőket. A hazai helyzetkép ismerteti a nagyintézményben, elzártan, illetve kisebb lakóotthonban, és családi gondoskodásban élő fogyatékos személyek életkörülményeit.

Fókuszban a közösségi befogadás

Kovács Éva szerint a jelenlegi helyzet nagyon kettős – egyrészt a következő négy évben közel 4000, korábban társadalomtól elzárva élő, fogyatékossággal élő személy kap esélyt arra, hogy egy kisebb, közösségbe integrált lakásba költözzön, ami már közelít a 2007-ben, hazánk által is aláírt ENSZ Egyezményben elfogadott irányokhoz. Az ENSZ Egyezmény azonban nem áll meg itt. Ugyanis nem elegendő csupán a lakhatási feltételek megváltoztatása, ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjanak az új lakóközösség ritmusához, és önálló életvitelük minden szinten támogatva legyen, az ehhez szükséges speciális alapszolgáltatásokat is az új lakhatási körülményhez kellene igazítani – amire pedig jelenleg nincs állami törekvés.

A kutatás során elsősorban a források elosztását és annak az életminőségre gyakorolt hatását vizsgálták. Az alapadatok számokban:

  • 4000 érintett ember
  • közel 35 milliárd forint ráfordítás
  • 40 nagyintézmény kiváltása

A kérdés, hogy milyen életminőségbeli változásnak lehetünk szemtanúi a közeljövőben? Valóban megváltozik-e a fogyatékossággal élő személyek életminősége?

Az elemzésért látogassatok el a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Alapítvány oldalára, ahol a kutatás teljes anyaga is letölthető. Előtte azonban hallgassátok meg a beszélgetést Kovács Évával!

A szerzőről

Civil Rádió