Esélyegyenlőség

Gondnokság helyett – a TASZ nyílt levéllel fordul a sérült gyermekek szüleihez

Milyen alternatívái lehetnek a gondnokság alá helyezésnek? A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) fogyatékosügyi csoportja szerint óriási jelentőségű lenne, ha a gondnokság előtti köztes megoldásként, hazánkban is bevezetnék a legközelebbi hozzátartozói képviselet intézményét. Éppen ezért dr Székely László Alapvető Jogok Biztosához fordultak kidolgozott javaslatukkal, az érintett szülőket pedig arra kérik, nyílt levéllel támogassák kezdeményezésüket. A Civil Rádió vendége: Verdes Tamás, a TASZ fogyatékosügyi csoportjának szakértője.

Miért fontos, hogy minél több szülő nyílt levéllel forduljon az Ombudsmanhoz? Verdes Tamás szerint hiánypótló lenne, ha a fogyatékossággal élő személyeknek, ahhoz, hogy segítséget kapjanak mindennapos hivatali ügyeik intézéséhez, ne kelljen teljesen lemondani döntési jogukról. A TASZ jogsegélyszolgálatához kapcsolódóan rengeteg panasz és segítségkérés érkezett be, ugyanis sok esetben a hivatalos ügyek intézésének egyetlen módja ma, hogy valakit gondnokság alá helyezzenek. Ez azonban drasztikus következményekkel jár a személy jogainak átruházásának következtében.

„Zoltán 19 éves izomsorvadásos, enyhe értelmi fogyatékossággal élő férfi. Édesapjával él egy Budapest vonzáskörzetében található, kedvező társadalmi-gazdasági feltételekkel jellemezhető településen. Az apa munkát kapott, majd hétköznap reggel 8:00 és délután 16:00 között a szomszédos településen kezdett dolgozni, ezért nem tudott gyermekére felügyelni. Zoltán ezért a helyi önkormányzathoz fordult annak érdekében, hogy biztosítsanak számára a szociális törvényben előírt házi ápolási szolgáltatást. Az önkormányzat azzal utasította el a kérést, hogy azt csak és kizárólag a fogyatékos személy törvényes képviselője, vagyis gondnoka terjesztheti elő. Az önkormányzat csak abban az esetben hajlandó folytatni az eljárást, ha a gondnokság alá helyezésről szóló iratokat megküldik számára” – áll TASZ közleményében.

Ezekben a helyzetekben van nagy jelentősége a Magyarországon még nem elérhető, az ún. legközelebbi hozzátartozói képviselet lehetőségének. A TASZ Ombudsmannak írt beadványa részletesen kitér arra, hogyan lehetne ezt hazánkban is bevezetni. A beadvány teljes terjedelmében itt érhető el!

Mi is az a legközelebbi hozzátartozói képviselet?

A gondnokság alá helyezés alternatív formájaként számon tartott jogintézmény a legközelebbi hozzátartozó (például: gyermek, szülő, házastárs) számára képviseleti jogot biztosít az ápolással-gondozással, valamint a hétköznapi ügyintézéssel kapcsolatban. Mindez nem példa nélküli, hiszen Csehországban 2014-ben vezették be, míg Ausztriában 2007-ben vált a Polgári Törvénykönyv részévé. Most pedig rajtunk a sor, így nagyon fontos, hogy minél több fogyatékossággal élő személy és rokonai nyílt levéllel támogassák a TASZ beadványát!

Hallgassátok meg Verdes Tamást, a TASZ fogyatékosügyi szakértőjét!

A szerzőről

Civil Rádió