Esélyegyenlőség

Tiszta szívvel – Vendégünk: Fenyvesi Zoltán és Till Attila

Till Attila legújabb filmjében három mozgássérült színésszel dolgozott együtt, köztük Fenyvesi Zoltánnal – egy egészen újfajta vállalásként szeretett volna közelíteni az akadályozottság feldolgozásához. A Civil Rádió 117 perc műsorában vendégünk Fenyvesi Zoltán színész és Till Attila rendező.

letöltésTill Attila már a film rendezése kezdetén tudta, hogy mozgássérült emberekkel szeretne forgatni. Unta már, hogy színészek játsszák ezeket a szerepeket, és szeretett volna egy új utat mutatni: „ha már róluk szól, legyenek a történet valódi részesei”. Így aztán a kiválasztott szereplőkkel hosszú hónapokon keresztül próbáltak közösen, készülve a filmre, belakva a Marczibányi teret, ahova rendszeresen visszajártak József Attila ihletettségében.

„Nincsen apám, se anyám, se istenem, se hazám”

A Tiszta szívvel nyomán született cím bár valójában munkacímként szolgált sokáig, mégis így maradt, s most már József Attilától áthagyományozva ivódik bele a filmtörténetbe Till Attila következő rendezése.

With pure heart.

Nem, végül nem ez lett az angol átirat – bár próbálkoztak ezzel is, azonban a tiszta fordítás túl sok vallási színezetet sugallt volna, amire most nincs szükség – mondja Tilla. Ellenben humorra annál inkább. Az akcióban bővelkedő, ám drámai szálaktól sem mentes film humora messze hangzik, legközelebb Karlovy Varyba. Kíváncsian várjuk az utóhatást.

Előtte azonban hallgassátok meg a beszélgetést!

A szerzőről

Civil Rádió