Esélyegyenlőség

Ötéves a BAGázs Egyesület!

A „roma integrációs program” hallatán sokaknak elsőként Bag jut eszébe. Vajon miért? Köztudott ugyanis, hogy a BAGázs Közhasznú Egyesület hazánk egyik legismertebb és legsikeresebb integrációs modellprogramját valósítja meg a Pest megyei településen. Most pedig évfordulót ünnepelnek. A Civil Rádió 117 perc műsorában Both Emőke, a BAGázs elnöke, élőben tudósított a szülinapi rendezvényről. Következzen egy kis bagi múltidézés!

1471872_669952729723507_634402114_nBár hivatalosan 2011 óta működik az Egyesület, Both Emőke és társai már egy évvel korábban elkezdtek a bagi romatelepen dolgozni, önkéntesen. Budapesti fiatalok bevonásával nyári tárbort szerveztek, minek nem várt eredménye önkéntes elköteleződésük lett – így jött létre a BAGázs.

„a helyiek nagy örömmel fogadtak minket”

Felismerték, hogy a szegregált romatelepen élő emberek esélyegyenlőségét közösségi módszerekkel lehet a leghatékonyabban elősegíteni. Párbeszédet kezdeményeztek a telepen belül s kívül egyaránt, amely szépen lassan egy közösségfejlesztésen alapuló roma integrációs modellprogrammá nőtte ki magát.

„reményt – esélyt adunk a helyieknek”

 

12670468_1107344495984326_5089026903898518952_n

A helyiekből mentorokat képeztek, így a telepen élőkből alakult tapasztalati szakértői csoport tagjai lettek fő partnereik a munka során: a mentorok személyes példájukon keresztül segítenek helyben, sorstársaikon. Céljuk, a felelősségvállalás erősítése, a családok helyzetének javítása és a településen belüli elkülönülés enyhítése.

„elkezdtünk partnerként dolgozni”

Továbbra is számos budapesti egyetemistát, középiskolást is sikerül programjaikba bevonni, ennek hatására kezdték el Iskolai Közösségi Szolgálatra épülő programjukat is.  Ráadásként Bagázs FC néven helyi focicsapat létrejöttét is segítették.

Ezeket a programokat mutatták be a szülinapi eseményen – hiszen öt év távlatában hatalmas sikereket értek el:

  • lassan minden telepen élő gyermeknek személyes segítséget tudnak nyújtani, iskolai fejlesztő foglalkozások során, az Iskolai Közösségi Szolgálat keretében
  • közel 70 házat újítottak fel
  • 15 család vásárolhatott kedvezményes villanyórát
  • a telepen élők saját maguk tesznek a változásért: élethelyzetük javításáért

 

Mindemellett fontos célkitűzésük, hogy a telepen élőkkel együtt a befogadó társadalmat is érzékenyítsék, mert „a befogadó oldalnak, a többségi társadalomnak is fejlődni kell” – mondta Emőke.

Hallgasd meg a születésnapi tudósítást! A Civil Rádió 117 perc műsorában Péterfi Ferenc vendége Both Emőke volt.

 

A szerzőről

Civil Rádió