Esélyegyenlőség

Mentés másként – Van kiút a hajléktalanságból!

A „RESTART – közösségi hálózatfejlesztés a hajléktalan emberekért”-program zárásaként kiállítás nyílt a Tranzit Caféban, „Mentés másként” címmel, mely 10 hajléktalan ember útkeresésének történetét mutatja be. A program érdekes példája a szociális munka újraértelmezésének – hogyan lehet segíteni, másként?

restart_logo_web2Bihari László, a Zöld Pók Alapítvány munkatársaként vett részt a programban. Hisz abban, hogy van kiút a hajléktalanságból, ám ennek megtalálásához szerinte egészen más hozzáállásra van szükség, a szociális munka megszokott gyakorlatától eltérő segítségnyújtásra.  A RESTARTprogram* éppen ezt mutatja meg.

A hajléktalan ellátás egyik általános problémája, hogy nincs rendszeres, személyes szolgáltatás – amely minden embernél egyedi módon, az élettörténetére építkezve próbálna segíteni. Ezt ismerték fel a Van Esély Alapítvány munkatársai is, mondta el a Civil Rádió 117 perc műsorában Kovács Ivetta, az Alapítvány ügyvezetője. Így programjuk az élettörténet-alapú, személyes segítségnyújtást mutatja be. A megismert élettörténetekből kiindulva keresik meg azokat a lehetséges lépéseket, amelyek segítenek az embereknek visszatalálni a munka világába, végeredményben pedig kilépni a hajléktalanságból.

10 élettörténet – 10 sikeres közösségi adománygyűjtés

mmplakat_kicsiA megismert élettörténetekre fókuszálva minden embernek segítettek megfogalmazni, mire van szüksége a továbblépéshez. Volt, akinek szerszámok hiányoztak, másnak egy laptop, amin befejezheti a szakdolgozatát, és megesett, hogy egészen új szakmát tanultak. Az ehhez szükséges pénzt az adjukössze.hu-n közösségi adománygyűjtés során szerezték meg.

A program tehát az egyéni, élettörténet-alapú személyes szociális munka és a közösségi adománygyűjtés sikeres egyvelege, amelynek eredménye, hogy a programban részt vevő emberek élete valóban gyökeresen megváltozott. Esélyt kaptak a továbblépésre.

A Civil Rádióban Péterfi Ferenc és Szabó András vendége volt Bihari László és Kovács Ivetta. Hallgassátok meg a beszélgetéseket, és látogassatok el a Tranzit Café-ba!

*A programot a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozta. Közreműködő partnerek: Zöld Pók Alapítvány, a Van Esély Alapítvány és A Város Mindenkié Csoport.

A szerzőről

Civil Rádió