Emberi jogok

Mutasd meg Magad! Kutatás a roma, migráns és fogyatékossággal élő LMBTQ emberek helyzetéről

A Budapest Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvány új projektet indított, amelynek célja, hogy megismerje és megismertesse a roma, az első/második generációs migráns és a fogyatékossággal élő LMBTQ közösségek tagjait és helyzetüket. Valamint, hogy velük együtt dolgozva egy közös figyelemfelhívás és hatásgyakorlás részeként köztéri művészeti alkotásokat dolgozzanak ki a sokszorosan hányattatott sorú embereket érintő ügyekkel kapcsolatban. Szerkesztőségünk fontosnak tartja e munkának a támogatását. A kutatáshoz kapcsolódó kérdőív a cikk végén tölthető ki.

A kezdeményezés keretében az érintettek három kisebb projektközössége állhat össze, akik négy hónapon keresztül dolgoznak együtt. Az együttműködés eredményeképp közelebb kerülnek egy őket érintő közösségi ügy megoldásához és izgalmas művészeti projekteket hoznak létre. Ezeket a főváros nagyobb közösségi terein mutatják majd be, hogy a lehető legnagyobb nyilvánosságot érjék el és így reflektorfénybe helyezhessék azokat a problémákat, amelyekkel nap mint nap meg kell küzdeniük.A projekt első részeként egy széles körben elvégzett online kutatást indítunk, amelyhez kérjük az Önök együttműködését is.

A 2015 szeptemberétől 2016 májusáig tartó, az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló projekt célja az aktivizálás és a figyelemfelkeltés. Hiszünk abban, hogy fontos feltárni, látni és láttatni a roma, az első/második generációs migráns és a fogyatékosággal élő LMBTQ személyeket foglalkoztató legfontosabb ügyeket. Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek egyszerre több dimenzióban is megjelennek, és hogy gyakran sablonszerűen, az identitás különböző tengelyei alapján kategorizálunk, bélyegzünk meg és hagyunk figyelmen kívül embereket és problémákat, anélkül, hogy előbb mélyebben megismernénk azokat. A másik oldalról, szeretnénk az érintett csoportok tagjait és a szimpatizánsaikat segíteni abban, hogy megtapasztalják a közösségi fellépés lehetőségeit.

A közösségszervező projekt főbb pillérei a következők:

  1. közösségszervező képzés (október 31.-november 1.)

  2. online kérdőív (november-december)

  3. személyes mélyinterjúk (november-december)

  4. projektcsoportok megalakulása – egy-egy ügy kiválasztása, releváns jogvédő szervezetekkel, szakemberekkel, kreatívokkal, képzőművészekkel és celebekkel közösen együtt dolgozva egy-egy kommunikációs kampány kidolgozása és megvalósítása (participatory art projektek, filmek, etc.) (január-április)

  5. értékelés, lezárás (május)

Miben segíthet ez a projekt?

A projekt kifutásaként a szélesebb társadalom megismerheti az identitás különböző tengelyeit, ezek találkozásait (amit interszekcióknak is nevezünk), a többszörös társadalmi megkülönböztetést és legfőképpen néhányat a közöttünk élő kisebbségeket foglalkoztató ügyek közül.

   A projekttel egyben az érintett interszekciókba tartozó embereket és a projekt résztvevőit is biztatjuk arra, adjanak hangot véleményüknek, legyenek aktívabb állampolgárok, akik fel tudnak és mernek lépni a jogaikért.

Kérjük, hogy az alábbi linken található online kérdőívet ossza meg online médiumában, hogy a felhívás minél több emberhez eljusson, és így még pontosabb képet tudjunk alkotni a kutatásban megjelölt csoportok tagjairól és problémáiról.

kerdoivKattints a képre, és tölts ki a kérdőívet!

Köszönettel,

Budapest Pride

A szerzőről

Görög Mása

Kommunikációs szakértő, újságíró, a Civil Rádió szerkesztő - műsorvezetője, a civiltavasz.hu felelős szerkesztője, a Civil Rádiózásért Alapítvány kuratóriumának elnöke