Emberi jogok

A Hős utcai lakók érdekvédelmi kiállása  

A Hős utcai lakótelep felszámolására vonatkozó tervekről már régóta hallunk, most azonban egyre élesedik a helyzet – és még mindig ugyanolyan kevés információval rendelkeznek a lakók, mint hónapokkal ezelőtt. 600 ember sorsa függ a Kőbányai Önkormányzat döntésétől. Éppen ezért 2016. június 2-án A Város Mindenkié (AVM) csoport a Hős utcai lakókkal közösen tüntetést szerveztek, hogy a Kőbányai Önkormányzat előtt felhívják a figyelmet arra, hogy joguk van a megfelelő szintű tájékoztatásra.

AVM_logo_238pxAz AVM* legutóbb, 2016 tavaszán egy Hős utcai családot mentett meg az azonnali kilakoltatásról, mely bár részsiker, ugyanis 60 nappal sikerült eltolni a határozatot, mégis, időlegesen megoldódott a család helyzete. Emellett azonban egyre több szabálytalanságra okot adó problémákat tapasztalnak a lakók, amelyeknek most, június 2-án az AVM segítségével hangot is adtak az önkormányzat épülete előtt.

„A telepen gyakoriak a kilakoltatások, és sok családnak bérleménye megszűntével nincs lehetősége megfelelő lakhatáshoz jutni. Úgy tűnik, hogy az önkormányzat úgy próbálja megszüntetni a valóban rossz állapotban lévő telepet, hogy később a lehető legkevesebb ember lakhatásáért kelljen felelősséget vállalnia” – áll az AVM sajtóközleményében.

A Hős utcai lakótelepen a Kontúr Egyesület közösségfejlesztési programot valósít meg, amelynek során folyamatosan próbál együttműködni az Önkormányzattal, azonban érdemi információt, tájékoztatást ők sem kaptak. A legutóbbi kilakoltatási kísérlet óta az AVM rendszeresen fórumot, tájékoztatást ad a Hős utcai lakosoknak.

Mik a Hős utcai lakók követelései?

  1.  „Tájékoztassák a lakókat a Hős utcai lakótelep tovább sorsáról, az épületekkel kapcsolatos tervekről!
  2. Biztosítsanak lehetőséget, hogy a lakók beleszólhassanak a Hős utcai épületek sorsába.
  3. Biztosítsanak mindenki számára emberhez méltó lakhatást, ha az épületeket elbontják. Kéréseiket a lakók egy petícióba foglalták, amelyet tüntetés során a kerület jegyzője vett át”.

Fotók a csütörtöki tüntetésről

*A Város Mindenkié hajléktalan aktivisták és szövetségeseik csoportja, amelynek célja a hajléktalan emberek jog- és érdekvédelme, valamint társadalmi változások elindítása a hajléktalanság felszámolása érdekében.www.avarosmindenkie.blog.hu

Forrás: AVM sajtótájékoztatója

A szerzőről

Civil Rádió