Bevezető Egyéb oktatás

Trabantok és Teslak a világűrben 2020

Trabantokat kerülget egy Tesla a világűrben ezekben a percekben. A Trabantok már évek, sőt némelyek már évtizedek óta ott keringnek, a Tesla pedig a napokban érkezett és állt pályára. Így jelenleg két autómárka is kering a Naprendszerünkben. Az űrkutatás és ember-az űrben program különös hétköznapjainak történetei ezek, amelyek látóterünkbe kerülhettek most, a Dragon űrrepülőgép indításával.

Elon Musk, SpaceX űrpogramjának legfrisebb eseménye, a Dragon, úgynevezett „emberes űrrepülés” startja zajlott május 30-án.  Így újra Tesla került tehát a világűrbe, de ahogyan Vizi Pál szakrétőnktől megtudhattam, csak a Trabantok közé indult. Hiszen a trabant a német nyelvben a kisérő műholdat jelenti. S hogy még tovább gombolyítsuk ezt az addig sem egyszerű történetet; a szerb tudósról, Nikola Teslaról elnevezett autógyár űrhajója, Space-Tesla-ja állt föld körüli pályára. Lépten nyomon egy kaland, egy ritkán hallott, vagy talán még soha nagy publicitást nem kapott téma, vagy anekdota kerül elő az űrkutatás kutatása kapcsán. Úgy tűnik, mintha ezek végtelenek lennének, akárcsak a világűr…

Az egyik rejtély például, hogy az űrprogramok során valóban életre kelt a 2001 Űrodesszeia című film. A regény írója, Arthur C. Clark maga számol be arról : évekkel a könyv és a film megjelenése után, egy napon levelet kapott a NASA igazgatójától, még pedig azzal a kiemeléssel: Arthur, Te megmondtad. Az Apollo 13 űrpogram balul sikerült részleteit tartalmazta a levél, amely számos ponton kisérteties hasonlóságotmutatott a regény és a nagy sikerű film jelenetei között. Mind cselekményeiben, mind pedig az észlelésekben a világűrben. „Még ma is az a különös érzésem van, ha átgondolom ezt az egybeesést és az eseményeket, mintha engem is terhelne valamiféle felelősség a világűrben történtekért – írta erre Arthur C. Clark

Kennedy pedig a világűrrel akart hidegháborút nyerni. Háborús bevetések helyett, inkább csak újabb űrhajókat akart már indítani. A világűr lett a békéje szimboluma. Úgy vélte, elegendő ezzel demontsrálnia egy nemzetnek a hatalmát és a világ majd elhiszi, hogy nagyobb dolgokra is képes lenne, ha akarna. Így az a kijelentése például, hogy: tíz éven belül embert küldünk a Holdra, ma egyenértékű lenne Észak-Korea atom nagyhatalmi fenyegetéseivel.  Másként hangzott – békésen, de a szándéka ugyanaz volt.

A laikus számára végtelen kihívásnak tűnhet eljutni a világűrbe, Vizi Pál, űrtechnológiai szakértővel azonban egyetlen pillanat. Minden beszélgetésünk alkalmával elvisz a csillagok közé. Pontosabban,  emlékeztett arra: minden percben a világűrben vagyunk.

Ahogyan mostani beszélgetésünk alkalmával is: interjú 2020. június 2-án, a 117 Perc című délutáni magazin

Az apropót természetesen a Dragon startja adta.

Az eseményről a közvetítés részlete, Vizi Pál és kollégái magyar nyelvű szakkomentálásával,  most itt a Civil Tavasz oldalán  is:

A start :

A Dragon indítása teljes hosszában megtekinthető:

Galilelo Webcast 01. rész

 

A szerzőről

Fázold Helga