Bevezető Egyéb Kultúra oktatás pszichológia

A Wiki titok

helga.fz@gmail.com'

Bevallom: ” lelkiismeretlen” felhasználó vagyok. Ép úgy használom, ahogyan egy nagy enciklopédiát: felütöm, bepötyögöm a nevet, az eseményt, vagy egy dátumot. Korábban soha nem gondolkodtam azon, vajon HOGYAN kerül oda az az információ. A Wikipediára, azaz a világ szabad enciklopédiájára.  A közelmúltban azonban egy szomorú incidens kapcsán a sorai közé láthattam.

Wiki, a repülőtéri kis gyors busz Új-Zélandon – ez volt az ihletője a gyorsan-jó-információt az interneten keresztül elképzelésnek. Mint egy WIKI, száguldjunk, de okosan mint egy encikloPEDIA. Világ információk a világhálón.

A Wikipedia mára a harmadik legpótolhatatlanabbnak tartott platform lett ( a Google és Youtube után) és a világ legnagyobb enciklopédikus műve. Összesen 304 különböző nyelven, több mint 50 millió szócikk olvasható. Több mint 77 millió felhasználó szerkeszti őket világszerte.

Ezek között bukkant fel egy jól képzett magyar szerkesztő ( nevét a történtekre tekintettel és az érintettek kérése nem közölhetjük.) Nyelvész doktorként regisztrált Wiki szerkesztőnek, több nyelven értő és író emberként mutatta be magát és…. Bár a Wikipedian szokatlan, de nem példa nélküli módon, népszerű embereket keresett meg azzal a tervvel, hogy szócikket ír róluk – jó pénzért. Többen vállalták ezt hazánkban és a tárgyalások meg is kezdődtek a témák részleteiről. Ahogyan az első pénzügyi utalások is elindultak a szerzőnek. Ám a szócikkek csak nem akartak elkészülni.

Az egyetlen, aki a hazai érintettek közül nyíltan vállalta a vele történteket, Dr. Mérő László matematikus, pszichológus professzor volt: engem átvertek…, ahogyan Rejtő Jenő írja, a fiatal lányokat és az idős professzorokat könnyű átejteni… -vallotta meg, a 117 perc című délutáni magazinunkban.

A Wiki botrány nyilvánosságra került.

Egy online webináriumba hívtam hát Dr. Mérő László profeszort és Gervai Pétert, a Wikipedia Magyarország alapítóját , a Wikimédia Magyarország vezetőjét.

( be kell valljam a beszélgetés megszervezése valóban olyan volt, mint egy Wikibusz – pillanatok alatt, villámgyorsan érkeztek az információk a Wiki-hálózatán keresztül. )

Rejtőnél maradva: igyekeztünk hát tiszta vizet önteni a nyílt lapok közé

A teljes beszélgetés megtekinthető:

 

 

A szerzőről

helga.fz@gmail.com'

Fázold Helga