Demokrácia

SorSok – irodalmi árverés a Rehab Critical Mass számára

A fogyatékos emberek jogaiért kiálló Rehab Critical Mass következő, 2016. májusi felvonulásának támogatására irodalmi árverést szerveznek. A Magvető Kiadóval közös rendezvényünkön érintetteket kértek fel, hogy inspiráló szavakat küldjenek költők számára, mindebből alkotások születtek, amelyeket színészek tolmácsolnak április 10-én, vasárnap, a Gödörben. Arról, hogy kik csatlakoztak a kezdeményezéshez és milyen is egy irodalmi árverés, Sándor Erzsi Surányi Judittal beszélgetett a Civil rádió Reggeli műsorában.

Májusban rendezik meg a Rehab Critical Mass néven ismertté vált társadalmi kiállást, amely alapvetően a fogyatékossággal élő emberek életminőségének, esélyegyenlőségének javításáért született. Az alulról szerveződő mozgalom során a kritikus tömeg erejét használják, hogy felhívják a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek mindennapjait megnehezítő akadályokra. Miért van szükség a tömeg erejére?

viewSize_013299

A Rehab Critical Mass szervezői szerint a közel kétmillió érintett ember egyik legnagyobb akadálya az önérdekérvényesítés nehézsége: a felvonulás során azonban összefogva képesek hangot adni a hétköznapi életben tapasztalt akadályaiknak. Olyan – mások számára – magától értetődő feltételek hiányoznak, mint például az:

  • egyenlő esélyű közlekedés
  • tanuláshoz, majd munkához való alapvető jog
  • a megbélyegzés visszaszorítása

 

A másság értékként való megjelenése továbbra is a 21. század előtt álló kihívás. Hogy mikor leszünk képesek ennek megvalósítására, s ehhez hányszor szükséges még a kritikus tömeg mozgósítására, megválaszolatlan kérdés, azonban a Rehab Critical Mass munkatársai most a többségi társadalom segítségét kérik: gyűjtsünk elegendő pénzt vasárnapi irodalmi árverésen, hogy hangot tudjanak adni az alapvető akadályoknak, amelyet társadalmunk épített fel.

Április 10-én, vasárnap, költők fellépésével elevenednek meg azok a szavak, melyeket az érintettek küldtek a művészeknek.

Az est védnöke: Nyáry Krisztián

Házigazda: Winkler Nóra és Ádám Fekete

Fellépő művészek: Bëlga és az Átértékeled csapata, DJ Titusz, Érdi Tamás – zongora, Ádám Fekete – standup,Fekete Gy. Viktor, Tamas Juhasz – jazz gitár, RapStars,MÁS-kép-TÁNc? /Tóth Károly/ – tánc

Fellépő kortárs költők: Csider István, Erdős Virág, Galgóczi Péter, G. István László, Kemény István, Kemény Zsófi, Szabó T. Anna, Tunyogi Imre

Az alkalomra írt verseket előadó művészek: Danis Lídia, Kamilla Fátyol, Thuróczy Szabolcs, Till Attila hivatalos oldala valamint a Baltazár Színház – Theatre Baltazar és a MáSzínház tagjai

Csatlakozzatok ti is! Előtte pedig hallgassátok meg a Civil Rádió Reggeli című műsorában Surányi Juditot, akivel Németh Tamás beszélgetett, s tarts velük vasárnap, a Gödörben!

A szerzőről

Civil Rádió