Demokrácia

Felszabadítás pedagógiája a Közélet Iskolájában

Hogyan erősíthető a kirekesztett csoportok társadalmi részvétele? Milyen módszerek vannak a belsővé vált elnyomás felismerésére, és tudatos leküzdésére? A Közélet Iskolája* következő képzése során ebben próbál segíteni. Kiknek, s miért érdemes jelentkezni?

A Felszabadítás pedagógiája elnevezésű képzést a Civil Rádió 117 perc műsorában Udvarhelyi Tessza mutatta be. Elmondása szerint elsősorban a társadalmi elnyomásban érintett embereket, és érdekvédelmükkel foglalkozó szervezetek jelentkezését várják, akik érzik magukban az elhivatottságot, hogy segítsenek.

A kritikai pedagógia eszközrendszerét használva dolgozták ki kétszer három napos képzési programjukat, amelynek első alkalmát április 15-17-én szervezik meg, az Auróra Közösségi Központban.

A képzés során a rendszerkritikus gondolkodás elősegítésére fókuszálnak, és próbálják megismertetni a résztvevőkkel az elnyomás természetét: milyen társadalmi erők játszanak szerepet abban, hogy nehéz helyzetbe kerültek? Az elnyomásban élő emberek önbecsülését visszaépíteni hosszú folyamat, azonban ehhez nyújtanak működő módszertani segítséget: hogyan lehet hatékonyan segíteni a hátrányos helyzetű emberek állampolgári tudatosságának erősödését?

A képzés tervezett témái:

  • a kritikai pedagógia története Magyarországon és a világban
  • a kritikai pedagógia elmélete és gyakorlata
  • társadalmi egyenlőtlenségek és politikai részvétel
  • részvételi akciókutatás, Fórum Színház, művészet és részvétel

 

Hallgasd meg a Civil Rádió 117 perc műsorában elhangzott beszélgetést, amelyben Udvarhelyi Tessza további részleteket oszt meg az induló képzésről Péterfi Ferenccel.

­*„A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja”.

A szerzőről

Civil Rádió