Demokrácia

Amikor az igazságosságnak Pulitzer-emlékdíj a jutalma

Pulitzer emlékdíjjal tüntették ki az átlátszó.hu szerkesztőségét. Az objektív újságírás élharcosainak számító csapat közös díja példázza: a szakma kiáll az igazságosság mellett. A Civil Rádió Reggeli műsorának Becker András és mentoráltja, Hochbaum Dániel volt a vendége, akik közös oknyomozó munkájukról Németh Tamással beszélgettek.

Fábry Pál 1989-ben alapította a díjat, melynek célja a rendszerváltást követő szabad, objektív újságírás támogatása. A Joseph Pulitzer-emlékdíj Alapítvány kuratóriuma a 23. díjat az átlátszó.hu alkotóközösségének  adta, ezzel is kiemelve az utóbbi években nyújtott teljesítményüket, például az oknyomozás terén.

Oknyomozói mentorporgram

A Transparency International Magyarország 2016 januárjában indult programjának egyik mentora Becker András, az átlátszó.hu újságírója. A mentorprogramot a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásából valósítják meg, s célja öt, az oknyomozás iránt elhivatott újságíró továbbképzése, szakmai kapcsolatrendszerének építése. A két hónapos közös munka pedig egy tényfeltáró anyag megírásával zárul, amelyek közül kiemelték Hochbaum Dániel oknyomozó riportját.

Becker András röviden össze is foglalta, szerinte mi kell, hogy valaki sikeres oknyomozóvá váljon. A recept elég egyszerű: fejlett igazságérzet, megfelelő ambíció és a világi dolgok felé való nyitottság. Nem mellesleg hozzátette, a jó íráskészség sem hátrány, jó kérdésekkel fűszerezve. Daniban mindez szerinte összeállt, ezért is érdekes nagyon a munkája. Az ingatlanberuházást körüljáró anyagot jövő héten publikálják, addig is kövessétek az átlátszó.hu-t.

A Civil Rádió Reggeli magazinjában Hochbaum Dániel mesélt arról, hogyan áll össze egy oknyomozó cikk. Hallgassátok!

A szerzőről

Civil Rádió