Demokrácia

Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás

A hazai közösségszervezés irodalmában két kulcskötet jelent meg, melyek szerkesztői a hazai erőszakmentes ellenállás élharcosai. Így nem csoda, hogy Misetics Bálinttal majdhogynem egy ellenállási akcióról jövet sikerült beszélgetni. A Civil Rádió Reggeli adásában Sándor Erzsi vendége a Polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás című kötet szerkesztője. Tartsatok velünk!

képKezdjük a kötet címszavaival: polgári engedetlenség és erőszakmentes ellenállás. Misetics Bálint szerint mindkettő ugyanazt a célt szolgálja: hogy valódi együttműködést harcoljunk ki a jelen lévő hatalommal, amely megnyitja az utat egy hatékony egyeztetés felé. Misetics szerint az korántsem biztos, hogy minderre a hatalom nem erőszakkal reagál. Céljuk elérésében ugyanis többnyire egy olyan feszültséggel teli helyzet tud segíteni, amit nem ritkán a hatalom erőszakos fellépése követ, azonban sok esetben csak így tudják elérni az együttműködést.

Misetics Bálint kötetével egyidőben egy másik, a hazai közösségszervezés szemléletét és gyakorlatát megalapozó kötet jelent meg. A kiadvány párja Sebály Bernadett és Vojtonovszki Bálint által szerkesztett társkötet, amely „A hatalom társadalma vagy a társadalom hatalma? A közösségszervezés alapjai” címmel jelent meg szintén a Napvilág Kiadó gondozásában.

„A kötetek célja a demokratikus közösség – és mozgalomszervezéshez, valamint a polgári engedetlenség és az erőszakmentesség alkalmazásához szükséges alapismeretek átadása” – mondják a szerzők.

pacifist-71445_960_720A kötetek azon túl, hogy egy elméleti keretet adnak a közösségszervezés társadalmi gyökereinek megértéséhez, gyakorlati, módszertani útmutatóként is szolgálnak a társadalmi igazságosság elleni harchoz. Bár Gandhi szabadságfilozófiája elméleti adalékként is jócskán megállja a helyét, kevesen tudják, hogy nagyon konkrét gyakorlati tapasztalatot is átadott a mozgalomszervezés kapcsán, melyet most a kötetből megismerhetünk.

Hallgassátok meg a beszélgetést Misetics Bálinttal, aki szerint nem elég kérni, hanem erőt kell demonstrálni – hiszen ha sokan egyszerre polgári engedetlenséget tanúsítanak, akkor az valóban meg tudja bénítani a fennálló rendszer működését.

A szerzőről

Civil Rádió