Demokrácia

A civilek hatalma: Péterfy Gergely a hazai civil társadalom esélyeiről

Létezik-e valódi hatalma a civileknek? Hol rejtőzik a közbizalom? A Progresszív Alapítvány többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ új projektjében, amelynek során nyilvános viták keretében, hazai szakértőkkel vizsgálja a civil társadalom jelenlegi helyzetét. Legutóbb a „civil társadalom és a társadalmi-közéleti részvétel viszonyáról” a Mozsár kávézóban szerveztek vitát, melynek egyik meghívott szereplője Péterfy Gergely író volt, akit a Civil Rádió vendégeként Vicsek Ferenc kérdezett álláspontjáról.

cropped-Dia21-e1444340623238A Progresszív Alapítvány politikai és közpolitikai kutatások magyarországi támogatójaként szükségét érezte, hogy hazai progresszív kutatók bevonásával széleskörű látleletet adjon a hazai civil társadalom jelenlegi helyzetéről, jövőképéről. A 2016 őszére tervezett kötet megjelenését vitairatok és ahhoz kapcsolódó nyilvános viták előzik meg. Legutóbb Civilek hatalma – Civilek, mozgalmak és pártok: Hol rejtőzik a közbizalom? címmel rendeztek konferenciát, amelynek előadója többek között Péterfy Gergely volt.

Vitára pedig valóban megérett a helyzet.

A nyilvános vitát Ágh Attila vitairata  inspirálta, amely „A  védekező társadalom, avagy a civilek hatalma” címmel jelent meg – s ahogy a címe is sugallja, állásfoglalása korántsem optimista.

A „tömegek lázadása” valójában a képviseleti demokrácia tántorgásából adódó válság, mint tiltakozás a nagy formális (párt)szervezetek kizárólagosságára épülő képviseleti demokráciával szemben (Wiersma et al., 2014).

Azt már tudjuk, hogy az időnként tapasztalható „részvételi düh”, amely a tömegtüntetésekre korlátozódik csak, érdemi változást nem hoz. „Az igazi kérdés tehát az, hogy újra meg újra szétpattan-e ez a buborék, és a résztvevők visszaszocializálódnak-e a fél-diktatúra és fél-demokrácia álságos, hazug világába, vagy a frissen megérzett ellen-hatalom ereje és a közösség élménye tartóssá válik a társadalom jelentős részében, és létrejön a „civilek hatalma” a demokrácia kiteljesedett rendszerében”.

E hévben Péterfy Gergely is szót emelt az új civil szerepről. Ő maga inkább szubjektív írói énjét engedte szabadjára, mikor a kötethez készítette anyagát. Legnagyobb probléma szerinte, hogy a valódi civil hozzáállás nem terjed ki a többségi társadalom egészére – társadalmi szinten hiányoznak az ehhez szükséges viselkedési minták. Széles körben nem érett meg a magyar társadalom a demokrácia gyakorlására. Olyan viselkedési modellek hiányáról beszél, amelyekbe az ember gyerekként szocializálódik bele – ez pedig szerinte a magyar családok többségére nem jellemző.

Hallgasd meg a beszélgetést!

A szerzőről

Civil Rádió