Demokrácia

KiMitTud? – SocialMarie díjat kapott az átlátszó.hu

Az átlátszó.hu KiMitTud? közadatigénylő programja második helyezést ért el a SocialMarie társadalmi innovációs versenyen.  Az átlátszó.hu csapata az információszabadság jelszavát mantrázva négy éve segíti a bárki számára ingyenesen hozzáférhető közérdekű adatigénylés folyamatát. A Reggeli vendége D. Kovács Ildikó, az átlátszó.hu újságírója volt.

Az, hogy az átlátszó.hu programjának sikerült a társadalmi innovációk európai mezőnyében kitüntetést kapni, mutatja, hogy hazánk képes lépést tartani a társadalmi kihívásokkal. A magyarországi alaphelyzet kihívásokat pedig bőségesen rejt magában, amelynek egyik kitüntetett terepe a közérdekű információhoz való szabad hozzáférés.

A KiMitTud? felülete mindeddig 6 732 adatigénylést segített elő, amelyeket a honlapon nyomon is követhetünk. Az átlátszó.hu munkatársai a felület üzemeltetésén és fejlesztésén túl praktikus, valamint jogi segítséget is nyújtanak mind az igénylőknek, mind pedig az adatközlőknek. Ezt megkönnyítve workshopokat is szerveznek, mindkét fél számára. Négy év után végre az adatközlők is vállalkoztak a továbbképzésre, hogy megtanulják a közérdekű adatigénylés rájuk vonatkozó gyakorlatát. Mindezt az „információhoz való alkotmányos jog” – jegyében.

Mi is az a közérdekűadat-igénylés?

Minden magyar állampolgárnak joga van az állami, önkormányzati, illetve a közfeladatokat ellátó szervezetek, intézmények működésével kapcsolatban információt kérni. A közpénzek áltáthatóbbá tétele minden adófizető embernek érdeke: ezek felhasználása közös ügyünk. Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy ennek folyamata egy bonyolult procedúra, érdemes a KiMitTud? oldalra ellátogatnunk: átlátható, egyszerű lépésekbe sűrítették ezt az adatigénylést, így pár perc alatt továbbíthatjuk is kérésünket a kiválasztott adatközlő felé.

Miért is van erre szükség?

Nézzünk egy éppen aktuális példát: 2010 óta fokozatosan lecsökkent a kórházi fertőzésekre vonatkozó nyilvános adatok száma. Míg 2007 és 2010 között részletes beszámolót olvashatunk, ezt követően egyre kevésbé összehasonlíthatóak az adatok, ugyanis egyre kevesebb tételt publikálnak – mondta el a Civil rádió Reggeli műsorában D. Kovács Ildikó. Az átlátszó.hu csapata éppen ezért cikksorozatot indított a kórházi fertőzések nyomán…

Hallgasd meg interjúnkat D. Kovács Ildikó oknyomozóval!

A szerzőről

Civil Rádió