Demokrácia

Elveszettek – részvételi színház a Kávával

A Káva Kulturális Műhely Elveszettek című előadásában a menekültkérdést járja körül – mindezt az AnBlock csapata segítségével részvételi akciókutatással ötvözve. A roma fiatalok szereplésével készült előadásról film is készült, amit a Szimbiózis Napok keretében nézhettek meg. Ennek apropóján Takács Gáborral, a Káva szakmai vezetőjével Németh Tamás beszélgetett.

plakat20160„Az ember nem pusztán létrehozza a színházat, hanem ő maga a színház” – Augusto Boal üzenetével indít a Káva Kulturális Műhely. 19 éves társadalmi munkával a háta mögött mondhatjuk, hogy amit a részvételi színház terén tenni lehet, azt a Káva meg is valósítja.

Milyen 21. századi emberként létezni társadalmunkban?

A Káva rendhagyó módon, a nézők bevonásával keresi a választ: részvételre, közös gondolkozásra buzdít a dramaturgia színes eszköztárával.  Mind hazai, mind nemzetközi vonatkozásban színházi neveléshez kapcsolódó projekteket bonyolít le – így 1997 óta számos fiatal élheti át „A Résztvevő Színháza” (ARS) módszerére épülő rendhagyó, a drámapedagógia, színházi nevelés eszközét ötvöző előadást, ahol a kérdések az emberi lét köré épülnek, s a megértésen keresztül a társadalmi érzékenység fejlesztését tűzik ki célul.

„Az ország különböző pontjain főként 7-18 éves, sok esetben hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok csoportjaival dolgozunk, de kísérleti előadásokat felnőttek számára is létrehozunk. Programjaink során magas esztétikai minőségre és a tanulási formák komplex alkalmazására törekszünk” – írják.

Bár a Káva előadásai főleg diákok s civil szervezetek képviselői számára nyitottak, a Szimbiózis Napok keretében most egy film nyomán mindenki számára megadatik a lehetőség, hogy közelebbről is megismerje munkájukat. A Káva Színház, az AnBlokk valamint fiatal roma színészek közreműködésével készült Elveszettek című filmet a migráció kérdésköre ihlette. A drámaalapú akciókutatás keretében létrejött Elveszettek részvételi színházi előadás s annak nyomán készült film a menekültekkel való találkozást dolgozza fel.

Hallgasd meg az adást, amelyben az Elveszettekről Németh Tamás Takács Gáborral a Civil Rádió Reggelijében beszélgetett!

A szerzőről

Civil Rádió