Demokrácia Generációk

Demokratikus diákkezdeményezések – a Független Diákparlament kutatói szemmel

Hallottál már a Független Diákparlament működéséről? Vajon miben tér el a működése a közoktatási rendszer részeként működő diákönkormányzatétól? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Civil Rádió 117 perc műsorában, ahol Péterfi Ferenc vendége Csákó Mihály kutató és egyetemi oktató, s egyben főszervezője a 2016. június 20-án megrendezésre kerülő „Demokratikus diákkezdeményezések” konferenciának.

Az ELTE TÁTK Oktatás- ás Ifjúságkutató Központja 2015 szeptembere óta egy kutatás keretében vizsgálja a Független Diákparlament működését, amelynek eredményeit a június 20-án megrendezésre kerülő konferencia keretében mutatja be. A kutatást Csákó Mihály koordinációjának segítségével, az ELTE szociológus hallgatói végezték.

Fókuszban: a Független Diákparlament (FDP)

A diákönkormányzatok működésétől gyökeresen eltérően, a Független Diákparlament egy diákok általi demokratikus önszerveződés, ifjúsági összefogás eredménye, amely független egyrészt a közoktatási rendszertől, illetve minden más szervezettől. A közel 90 taggal rendelkező szervezet országos lefedettségű, képviselői egyforma jogokkal rendelkeznek. Ráadásul tagjai között nem csak iskoláskorú diák v10475595_453478818135794_7418764312850592078_nan, ugyanis 10-10 felsőoktatásban tanuló, tanár, szülő, illetve 5 18 év feletti delegált tag is részt vesz a közös együttműködésben.

Csákó Mihály szerint jelenleg messze a legerősebb diákszerveződés a FDP, mely szervezetnél a független jelzőnek igen nagy jelentősége van. A képviselők által felvetett problémaköröket témák szerint vitatják meg, a kiválasztott témák köré pedig bizottságok alakulnak. Az idei tanévben fő ügyei között szerepelt például: a kollégiumok problémája, a diákétkeztetés körülményei, valamint a szakképzés ügye.

Az FDP lényegében a diákok érdekképviseletét, jogérvényesítését egy nyitott, demokratikus együttműködés során valósítja meg. Fő célja a közoktatási helyzet javítása, a képviseleti – és részvételi demokrácia eszközei által:

„Az FDP távlati célja egy mindenki számára elérhető, kirekesztés-mentes, minőségi oktatás, amelyben az egyéniség kiteljesedése, önmegvalósítása a J.H. Loflin által megfogalmazott „tanulói jogok nyilatkozata” szellemében biztosított” – Független Diákparlament közleménye.

Látogassatok el a rendezvényre, ahol a róluk készült kutatást bővebben is megismerhetjük!

Időpont: 2016. június 20., 15:00-18:00

Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), Kari Tanácsterem 0.100C

Előtte pedig ajánljuk a Civil Rádió 117 perc műsorát, amelyben Péterfi Ferenc a kutatás vezetőjével, Csákó Mihállyal beszélgetett!

A szerzőről

Civil Rádió