Demokrácia Generációk

Szólj bele, légy aktív EU állampolgár!

Az európai polgárok kétharmada úgy véli, semmi beleszólása nincs az EU működésébe. 40%-uk azonban közvetlenül szeretné befolyásolni a döntéshozatali folyamatokat. Vajon te is közéjük tartozol? A digitális eszközök lehetővé teszik, hogy mi is hatást gyakoroljunk az EU döntéshozatali folyamataira. A jelenlegi gyakorlat azontúl, hogy zárt, a fiatalok számára nem is vonzó. A Civil Kollégium Alapítvány most induló programja egy izlandi szoftvert használva próbál ezen változtatni.

A Civil Kollégium Alapítvány dúskál nemzetközi programokban. Az Erasmus+ európai uniós program támogatásában valósul meg a 2016. februárban indult újabb nemzetközi projektjük, melynek célja az európai fiatalok állampolgári aktivitásának növelése hatékony digitális ökoszisztéma kialakításával.  Ennek során hat európai országból érkező partnerekkel (Belgium, Izland, Horvátország, Bulgária, Anglia és Magyarország) működnek együtt, melynek első szakaszában a jelenlegi digitális médiumokat térképezik fel.  Ezzel párhuzamosan elkezdődött annak a digitális platformnak a kialakítása, amely a fiatalok európai állampolgári aktivitását segíti majd. Ehhez csatlakozni is lehetséges, az egyik intenzív fejlesztésük műhelye éppen hazánkban lesz.

Annak ellenére, hogy tweetek, posztok milliói kerülnek a virtuális térbe nap mint nap, előttünk álló kihívás, hogy a fiatalok véleményét, álláspontját a politikai döntéshozók számára is hatékonyan továbbítsuk, átláthatóvá tegyük.

A 2016-ban induló „Deep-linking Youth”-projekt célja, hogy egy olyan jól működő digitális ökoszisztémát hozzunk létre a fiatalok számára, amellyel eszközt kapnak a valódi hatásgyakorlásra.

Ennek egy kutatás adja az elméleti hátterét, amelyben a meglévő online működéseket, digitális médiatartalmakat elemezik, kiegészítve a digitális pszichológia eszközrendszerével. A kutatás tapasztalataira épül a projekt szoftverfejlesztési szakasza, amellyel megteremtik a teret a fiatalok számára, egy digitális platform kialakításával, hogy aktív EU állampolgárokká válhassanak. Közvetlenül építenek a fiatalok véleményére, így többek között a hazánkban rendezendő tábor célja, hogy teszteljük és közösen továbbfejlesszük azt a digitális felületet, amely a projekt végére minden fiatal EU-állampolgárnak esélyt ad a szabad véleménynyilvánításra.

A szerzőről

Civil Rádió