Civil

Teret nyitnak a közösségi alapítványok!

Közös Alapon. Hat közösségi alapítvány létrejöttét segíti a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány: Miskolc, Pécs, Debrecen, Nyíregyháza, Gödöllő és Budakalász környéke csatlakozhat a budapesti Ferencvárosi Közösségi Alapítvány sikeres példájához. Mi a céljuk? Fővárosi és vidéki közösségeknek esélyt adni, hogy maguk is közösségi alapú finanszírozásból valósítsák meg programjaikat, rendezvényeiket: vagyis helyi pénzből támogassák a helyi ügyeiket. No de hogyan?

Scsaurszki Tamás, a Közös Alapon program szakmai vezetője, a Civil Rádió 117 perc műsorában beszélt arról, hogyan sikerült eredeti célkitűzéseikhez közelebb jutni. Kezdjük azonban az elején.

Mit is nevezünk közösségi alapítványnak?

A közösségi alapítvány ismérve, hogy a helyi viszonyokra épít: mivel működése során tagjai erős kapcsolatrendszer kialakítására törekszenek, jól ismerik a helyben fellelhető lehetőségeket, de ugyanúgy tisztában vannak az aktuális hiányokkal, szükségletekkel is, amelyekre helyi megoldást próbálnak találni.

„A jól működő közösségi alapítvány kapcsolatot keres a helyi társadalom lehető legtöbb csoportjával, kis, nagy és igazán jelentős adományokat gyűjt helyi magánszemélyektől és cégektől, akik szeretnék szebbé, emberibbé, reményteljesebbé tenni a területhez kötődők mindennapjait,” – foglalják össze a Közös Alapon program munkatársai.

1472944_1590728587828399_2202068482200382132_n

A Közös Alapon csapata, többek között a Norvég Civil Támogatási Alap hozzájárulásával, az ország különböző pontjain segíti életre kelteni a helyi közösségi alapítványokat. Ehhez járul hozzá a Ferencvárosi Közösség Alapítvány működésének több éves példája. Az Alapítvány létrehozott egy modellprogramot, amely gyakorlati segítséget nyújt a frissen alakuló szervezeteknek, hisz lépésről lépésre bemutatja, hogyan alakítsák ki, helyi erőforrásból, a saját alapítványukat. A szakmai segítségnyújtáson, folyamatos mentoráláson túl anyagi segítséget is ad a Közös Alapon. Abban az esetben, ha sikeres lesz az induló közösségi alapítvány első adománygyűjtési programja, és összegyűjtenek két millió forintot, a Közös Alapon csapata megduplázza azt, s így már négymilliós tőkével, szárnyakat kapva folytathatják munkájukat.

10405643_1545641982337060_8489871681062746687_n

A kiválasztott hat közösségi alapítvány eltérő fázisban van ugyan, ám többen már bejegyzés alatt állnak. Az idevezető út lassan két évet ölelt fel. Többek között ennek a két évnek a tapasztalatairól is beszélt Scsaurszki Tamás Péterfi Ferenc műsorában. Hallgassátok meg!

A szerzőről

Civil Rádió