Civil

A fák nevében – Civil összefogás a Városligetért

A Városliget átalakítása során tervezett építkezések ellen fellépő CivilZugló Egyesület továbbra is rendületlenül őrzi a Liget fáit – nyilatkozta a Civil Rádió Reggeli műsorában Várnai László, zuglói kerületi képviselő. A helyi lakók folyamatosan bizonyítják: a kedvelt zöldterületük megvédése érdekében képesek megszervezni, hogy folyamatosan felügyeljék a helyszínt. Ezért hozták létre a „Riadólánc a Városligetért” Facebook-csoport is. Várnai László is kint volt a hétvégén, eddigi tapasztalatairól, illetve a következő lehetséges lépésekről mesélt.

2013. december 13-a óta hivatalosan is veszélyben van Pest egyik legnagyobb és leglátogatottabb zöldterülete. Piknik ide vagy oda, múzeum negyeddé alakítják a jelenleg fákkal borított parkot. A kérdés már csak az: a civil összefogás hatására mennyiben változhat a városvezetés koncepciója?

A tervek persze készen állnak. Csodálhattuk is a bemutató táblákat a Hősök terén egész sokáig. Vajon mennyivel látványosabb a japán csúcstervezők keze nyomát dicsérő építmény, a most még helyében álló fűvel és fákkal tarkított piknikezőhelyektől?

a múzeumok márpedig költöznek

A VI-VII. kerületi lakók létfontosságú zöldterületét óvják a „Riadólánc a Városligetért”-csoport aktivistái is, akik váltott időben vannak jelen a parkban, s figyelik, mikor kell riadóztatni egy következő vágási kísérlet láttán a támogatóikat. Az utóbbi hetekben többször próbára tették őket, ám eddig szerencsére sikerült elérni az átmeneti fakivágási szünetet. Hogy a Városliget Zrt. gépei mikor próbálkoznak újabb kísérletekkel, csak találgatni lehet, épp ezért szükség van a folyamatos helyszíni erősítésre, személyi segítségre. A várakozást különböző programokkal színesítik. Piknikek, bográcsozás, koncertek mutatják: a tiltakozásnak lehet barátságos, családi hangulata is.

Miért gondolják most már 24 ezren, hogy érdemes a petícióhoz és a ligetvédőkhöz csatlakozni? Lássunk néhány példát:
  • a zöldterület s annak lombtömege jelentősen csökkeni fog, ez pedig a levegő minőségének romlásával jár
  • a Városliget, népszerűsége miatt, már most is túlterhelt, a leendő múzeumi látogatók számával mindez drasztikusan megsokszorozódna
  • az idegenforgalmi látványosság, turizmus kitolódna a park területére is, így annak pihenőparki funkciója háttérbe szorulna

 

Ha te is úgy érzed, érdemes csatlakozni a Liget-védőkhöz, keresd fel a Facebook-csoportot.

Köszönjük, a fák nevében is!

Hallgassátok meg a Civil Rádió Reggeli című műsorát, amelyben Várnai László Németh Tamásnak nyilatkozott petíciójukról, a riadóláncról, és személyes szerepvállalásáról.

A szerzőről

Civil Rádió