Civil Emberi jogok

Roma Büszkeség Napja 2017

Roma Büszkeség Napja 2017 - fotó: Kiss Anikó

A roma Büszkeség Napja évről-évre fejlődik, növekszik. Egyre több település, egyre több roma és nem roma szervezet csatlakozik. Azt mondhatnám, egyre több szövetségiünk van. Csodálatos egy hangulat, egy közösség és egy közönség. Mintha egy nagy osztálytalálkozó vagy családi ünnepségen lennénk.

Mindannyiszor komoly üzeneteket fogalmazunk meg. Szót emeltünk arra, hogy a romákról szóló tudásanyag legyen a iskolai tananyagokba, hogy a romákat vegyék fel a közhivatalokba, közalkalmazottnak, és idén mindennél jobban érezzük azt, hogy minden embert megemlékezzenek emberi jogokért, emberi méltóságért és egyenlő bánásmódért . Elmondtuk, hogy hiszünk egy roma egyenjogúságban és emancipációban, de azt elmondtuk, hogy Mi küzdelmünk csak akkor lehet hiteles és eredményes, ha mindenki más emberi jogaira érzékenyek vagyunk. Ha nem hagyjuk, bárkit szentségtelenül, mert kisegyházhoz tartozik vagy muszlim, vagy meleg, vagy zsidó, vagy szegény, vagy rokkant, vagy mozgásban akadályozott, vagy kisember, vagy nő, vagy menekült, vagy bármilyen csoporthoz tartozik.

Az ember alapvető jogok, mint az élethez, a méltósághoz, a jó hírnévhez, a munkához, az egészséghez, az oktatáshoz, a kultúrához, a szavazáshoz és a nyilvánossághoz való részvételhez fűződő jogok csak akkor érnek valamit, ha nem kevesek kiváltsága, hanem mindenki által élhető valóság . Az egyetlen mércét maga az ember kell legyen.

Az emberi jogok egy alapítvány, amely egy igazságos ország, egy igazságos társadalom építkezhet. Mi egy igazságos, sikeres, és boldog Magyarországban hiszünk, ahol mindenki otthon érezhet magának, mert úgy érzi idetartozik!

Ha nem tudunk kiállni a közös emberi jogokról, amelyekből a romák által elérni kívánt jogok jönnek létre, akkor csak egy igazságtalan világ lesz a jussunk, ahol az erősebb kutya, ahol az uralkodó csoportok, osztályok bármit meg tudnak csinálni bárkivel.

Mi hisszük, hogy mindazok ügye, akiknek az emberi jogai sérülnek, ezek a mi ügyeink, és azt reméljük, hogy mi ügyünk az ő ügyük! Ez valójában egy valóban szolidáris társadalom.

Tavaly az 56-os roma hősök álltak a megmozdulásunk középpontjában, akikről nem tudnak, akiket elutasítanak, akiket nem tanítanak. Idén Puczi Béláért kiálltunk egy marosvásárhelyi hős romák vezetőjéért. Az emléktábla elhelyezését egy MÁV a legutolsó pillanatban megpuccsolta, de nem tudja tudni mit cselekszenek, mert ezért csak elszánttabbak lettünk és nem adjuk fel. Annyiszor, és annyi kérelmet fogunk írni MÁV-nak, és addig fogunk küzdeni, amíg el nem helyezzük a Puczi Béla emléktábláját!

Fogadjátok őszinte köszönetemet és jókívánságaimat!

Jövőre, újra veletek!

 KÉPGALÉRIA:

Setét Jenő

Setét Jenő

 

Majtényi László az Eötvös Károly Intézet elnöke is felszólalt a Roma Büszkeség Napján - fotó Bakki László

Majtényi László az Eötvös Károly Intézet elnöke is felszólalt a Roma Büszkeség Napján – fotó Bakki László

Közel háromezren vonultak fel a Roma Büszkeség napján - fotó Bakki László

Közel háromezren vonultak fel a Roma Büszkeség napján – fotó Bakki László

 

Puczi Béla roma hős emléktáblája - Fotó: Bakki László

Puczi Béla a marosvásárhelyi roma hős emléktáblája – Fotó: Bakki László

 

fotó - Bakki László

fotó – Bakki László

 

L.L. Junior - fotó - Bakki László

L.L. Junior – fotó – Bakki László

 

Mécs Imre '56-os hős a Roma Büszkeség Napján - fotó: Bakki László

Mécs Imre ’56-os hős a Roma Büszkeség Napján – fotó: Bakki László

A szerzőről

Civil Rádió